Ново изследване твърди, че първите известни останки от живот се

...
Ново изследване твърди, че първите известни останки от живот се
Коментари Харесай

Намериха най-ранните следи от живот - микроби на 3,7 млрд. години

Ново проучване твърди, че първите известни остатъци от живот се намират в канара в масива Исуа (Isua Greenstone Belt) в югозападната част на Гренландия, заяви Seeker.

Проучването е оповестено в списание Nature.

" Не можем да кажем по кое време тъкмо е зародил животът на Земята, само че в този момент можем да кажем, с доста по-голяма сигурност, че е съществувал преди 3,7 милиарда години ", съобщи водещият създател Туе Хасенкам (Tue Hassenkam) от Научния център по нанотехнологии към Университета на Копенхаген. " Можем да кажем сигурно, че микробите са живеели в морска среда, защото биологичните остатъци би трябвало да са се утаили на дъното на античния океан ".

По-рано се смяташе, че най-ранните остатъци от живи организми на Земята са на 3.48 милиарда години, въз основата на данни от остарели скали в Австралия.

Изследователите от Университета на Копенхаген вършат находката си употребявайки новаторска техника на лазерно сканиране.

" Останките от ранен живот са затворени навътре в гранатов кристал, израснал в седиментни скали и включват елементи от утайката под формата на инклузия ", изяснява съавторът Миник Розинг (Minik Rosing) от Университета на Копенхаген. " Материалите вътре в включванията са били част от утайката, която се е образувала преди повече от 3.7 милиарда години ".

Тази възраст към този момент е доказана от поредност способи за датиране, с измервания на разпада на уран до олово обезпечава най-точната информация.

Изследователите считат, че са намерили останките от едноклетъчни организми, може би бактерии.

" Направихме нещо сходно на това, което се разказва във кино лентата " Джурасик парк ", споделя Розинг. " само че с тази разлика, че нашите капсули на времето не са кехлибар, а гранат, нашите мостри са 50 пъти по-стари и вместо комари имахме едноклетъчни организми ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР