Ново изследване на американски учени установи, че лошото време може

...
Ново изследване на американски учени установи, че лошото време може
Коментари Харесай

Лошото време обостря симптомите на една от най-страшните болести

Ново проучване на американски учени откри, че неприятното време може да докара до едно от най-страшните модерни болести.

Данните посочили, че незадоволителната дневна светлина може да обостри признаците на тази болест.

Проучването е извършено от специалисти от университета в Бингхамтън, Ню Йорк.

В по-северните географски ширини, където облачните дни през годината са повече, а слънчевите дни - по-малко, обсесивното-компулсивно разстройство е по-широко публикувано.

Обсесивно-компулсивното разстройство е психологично заболяване, при което у болните се появяват натрапчиви мисли, свързани с тревога. Засегнатите от болестта се пробват да се избавят от въпросните мисли благодарение на повтарящи се ритуални дейности.

Учените изследвали данни за разпространяването на обсесивно-компулсивното разстройство в разнообразни райони и изяснили в кои географски ширини то е най-често срещаните географски ширини по-малкото количество слънчева светлина води до несъгласуваност на циркадните ритми с денонощния цикъл. Това може да обостри признаците на обсесивно-компулсивното разстройство у пациентите и да усили риска от появяването му у здрави хора. 

Известно е, че засегнатите от обсесивно-компулсивно разстройство мъчно заспиват и спят по-дълго, с цел да компенсират изгубените часове сън. Подобни закъсняващи циркадни ритми обострят протичането на болестта.

По мнението на учените, последващи проучвания ще допринесат да се разработят способи за лекуване на обсесивно-компулсивно разстройство чрез нормализиране на съня./ Zdrave.to
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР