Ново издание на изложбата „Само пловдивчани“ се открива днес в

...
Ново издание на изложбата „Само пловдивчани“ се открива днес в
Коментари Харесай

Ако сте в Пловдив, включете се в реденето на квадрати в „Кап...

Ново издание на изложбата „ Само пловдивчани “ се открива през днешния ден в изложба „ “, на ул. " Райко Даскалов " №29 (бившия Детмаг). Вернисажът е очакван от 17 до 19,30 ч., а събитието е част от дълголетен кураторски план на Костадин Отонов взаимно с Дружеството на пловдивските художници.

Представянето на надарени актьори, свързали креативните си биографии с Пловдив, датира отпреди 9 години, когато в първата галерия „ 100 на 100 пловдивчани “ десетина създатели показаха по една своя живописна картина във формат 100 х100 см в дребната изложба „ А+ “. Постепенно броят на създателите нарастваше и приближи стотица.

Заглавието на плановите изложения се променяше („ Пловдивчанки “, „ 100х100 + “, „ 50х50 “), мястото на проявление - също: Пловдив, Пазарджик, Димитровград. Променяше се и размерът на творбите, само че изискването те да са във формата на квадрат остана непроменяемо. Квадратът е измежду най-съвършените базови геометрични фигури, дал е основата дори на безконечните египетски пирамиди. Но е и форма на модерните времена, с него се заиграва авангардното изкуство от началото на XX век. Квадратът дава безкрайни благоприятни условия на художниците да композират облиците, които въображението им основава.

Изложбата „ Само пловдивчани “ се реализира с финансовата поддръжка на Община Пловдив и е част от Културния календар за 2021 година Може да се прегледа до 7 декември. Входът е свободен. Всички ще бъдат допускани в галерията единствено при съществуване на зелен документ или годен негативен тест за COVID-19.

Още пловдивски събития ви чакат на новия.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР