Ново голямо откритие при разкопките на античния град Хераклея Синтика

...
Ново голямо откритие при разкопките на античния град Хераклея Синтика
Коментари Харесай

Ново голямо откритие при разкопките на античния град Хераклея Синтика

Ново огромно изобретение при разкопките на античния град Хераклея Синтика край Рупите (общ. Петрич). След като там към този момент бе открита скулптура без глава в човешки размер, в този момент бе открита и глава без тяло. За откритието оповестява фейсбук страницата Archaeologia Bulgarica.

Предстои разчистване, разбор и датиране на забавната находка. Но незабавно може да се каже, че това не е главата на статуята, която отново екипът на доцент доктор Людмил Вагалински (НАИМ) откри през август под стълбището на форума в Хераклея Синтика. Скулптурата е на мъж, а главата - на жена. Прическата ѝ е известна през Римската императорска ера и се назовава melon frisure - тъй като релефът на косите припомня линиите по кората на пъпеша.

Главата на незнайната хубавица от Хераклея Синтика е открита в сондаж под дувар в източната част на форума и е в доста положително положение. А това поражда доста въпроси - освен коя може да е тя и къде ли е останалата част от статуята, а и какво може да значи практиката елементи от статуи да се заравят под градежи в този завършек на империята. Дали става дума за набожен обред? Предстои тази догадка да бъде тествана посредством търсене на паралели и съвещания със експерти, прецизира Archaeologia Bulgarica.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР