Новият специализиран робот за подводно изследване на екологичното състояние на

...
Новият специализиран робот за подводно изследване на екологичното състояние на
Коментари Харесай

Уникален робот ще изследва екологичното състояние на Бургаския залив

Новият профилиран робот за подводно проучване на екологичното положение на Бургаския залив мина проби в действителна среда, оповестиха от Община Бургас.
 Община Бургас
Апаратът се ръководи отдалечено от оператор и е с опция за потапяне на дълбочина до 30 метра. Той ще се употребява за научна и изследователска активност от Университет „ Проф. доктор Асен Златаров “.

С робота ще се вършат проучвания за количествата и качествата на макроотпадъците от полимери , плаващи по повърхността и дъното в крайбрежната морска зона на Бургас.
 Община Бургас
Заснетите от робота фрагменти ще бъдат оценени от експерти в региона на екологията и морското дело . На местата, където бъде открито съществуване на боклуци с по-големи размери, ще бъдат употребявани водолазни екипи от Сдружение с нестопанска цел „ Приятели на морето - Бургас “, за проучването им и изваждането им от водата.
 Община Бургас
По този метод ще се реализира двоен резултат. От една страна ще се придобие цялостна информация за типа и положението на плаващите и отсрочените по морското дъно боклуци. От друга страна ще се подхващат нужните действия за тяхното разчистване, което ще способства за възстановяване на околната среда.

Планирани са и мониторингови задачи за въздушно снимане на макроотпадъците по морската повърхнина благодарение на дрон . Пробонабирането ще бъде осъществено в общо шест определени зони - Пристанище Бургас, Пристанище „ Сарафово “, акваторията на Северен и Централен плаж, Ченгене скеле и остров Св. Анастасия.
 Община Бургас
Мониторингът на морските боклуци ще се прави през всеки сезон в годината , като се възнамерява идната седмица да започва първия от тях. На демонстративния тест участваха проф. Севдалина Турманова, която е част от екипа на плана, специалисти от Община Бургас и Университет „ Проф. доктор Асен Златаров “, както и екип от експерти от ВВМУ „ Н. Й. Вапцаров “-Варна, които ще извършат огромното изследване на положението на морската среда.
 Община Бургас
Разработването на научната база данни за положението на Бургаския залив в зоните със мощно въздействие на човешката активност ще бъде основа за изработването на тактики за понижаване на замърсяването и опазването на естествените запаси.
 Община Бургас
Опазването на морската среда посредством осъществяването на разнообразни ограничения е част от тактиката на Община Бургас за възстановяване на биоразнообразието по Южното Черноморие и постигането на така наречен „ наследник напредък “.

Като част от ограниченията за ръководство на човешкото влияние върху морската околна среда Университет " Проф. доктор Асен Златаров " ще разкрие нова дисциплинираност " Полимерни замърсители в морска среда " към магистърските стратегии „ Екология и запазване на околната среда ”, „ Екология и екологичен мениджмънт ” и „ Технология на материалите и материалознание ".
 Община Бургас
Създаването на дисциплината е обвързано с разбора и класификацията на полимери в морските води и провеждането на сезонен мониторинг. Резултатите от направените подводни проучвания ще бъдат показани на две събития ти п " научно кафене " , в които ще вземат участие учени, представители на бизнеса и локалната общественост. По време на полемиките ще се обсъдят разнообразни хрумвания за опазването на естествените запаси.

Дейностите са в границите на взаимен план на Община Бургас и Университет " Проф. доктор Асен Златаров " - " Повишаване на знанията за морската околна среда за стабилно ръководство на морските запаси и реализиране задачите на наследник напредък ", финансиран по Програма за морско дело и риболовство 2014-2020 година, ДБФП № BG14MFOP001-6.004-0007-C01/МДР-ИР-01-237/14.12.2020 г.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР