Новият прием по подмярка 4.2. Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански

...
Новият прием по подмярка 4.2. Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански
Коментари Харесай

Нов прием по една от най-чаканите мерки

 Новият банкет по подмярка 4.2. " Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански артикули " от мярка 4 " Инвестиции в материални активи " от Програмата за развиване на селските региони за интервала 2014-2020 година ще бъде открит до 15 октомври, заяви за Plovdiv24.bg министърът на земеделието и храните проф..

Това е една от най-чаканите от земеделските стопани ограничения за подкрепяне. Срокът за кандидатстване по нея ще бъде не по-кратък от 4 месеца и се чака той да завърши до края на месец февруари 2022 г. 

В схемата за преправка на селскостопански артикули са планувани 390 милиона лв. за дотации. Разпределението на парите обаче ще бъде по нови правила. С преимущество ще се употребяват вложителите от браншове плодове, зеленчуци, маслодайни култури и биологично произвеждане. Освен това привилегии ще имат компании с осъществен експорт през 2020 година, такива, които преработват първични материали от лични стопанства или са подали план, чийто разноски са по-ниски от междинната оперативна облага за последните три години.

Приоритетно ще се класират планове, които включват новаторски технологии - цифровизация и автоматизация на процеси, както и действия, опазващи околната среда, включително  потреблението на възобновими енергийни източници за лично ползване. Не на последно място ще се търси и резултат върху пазара на труда и по тази причина ще се избират планове, запазващи работните места или създаващи нови. Допълнителни точки в класирането ще получават тези сдружения, които в предишни години не са получавали финансиране по мярката за преправка.

Актуализираните условия за кандидатстване по подмярката, в това число всички използвани документи, са оповестени за публично разискване със заинтригуваните страни още при започване на месец октомври.

Схемата за вложения в преработвателни предприятия тръгна с фалстарт тази есен поради " нуждата от прецизиране на текстовете, зародила в хода на договарянията с Европейска комисия ", съгласно формалното известие на агроминистерството от септември, напомня " Капитал ". Конкретният проблем е обвързван с довелото до разногласия предложение достъп до парите да имат единствено сдружения с тригодишна корпоративна история. Сега, съгласно оповестените нови критерии за кандидатстване, които са в стадий публично разискване, правилото остава, само че с известни корекции. С планове ще могат да аплайват аграрни стопанства, които са регистрирани преди най-малко 36 месеца, групи и организации на производители, които правят активност от най-малко 3 години и други компании, които " са правили активност по преправка на селскостопански артикули без спиране през последните 36 месеца ".

Субсидията за един план може да варира сред 29 000 лева и 5.86 млн. лева, като делът от общата инвестиция варира сред 35 и 50%. По-високата сума ще получат по-малките планове: със стойност на разноските до 3.9 млн. лева, които ще се подкрепят с 50%, а надвишаващите този предел - с 35 на 100, е записано в критериите.

Временното прекратяване на приема няма да наруши правата и ползите на претендентите, подали документи досега, безапелационен е проф. Бозуков.

Традиционно схемата за преправка дружно с тази за аграрни стопанства са най-атрактивните за бизнеса от земеделската стратегия. Данните на Държавна фирма " Земеделие " сочат, че до 30 септември, когато завърши приемът на планове за аграрни стопанства, е имало съвсем две хиляди претенденти. Заради повтаряне на планове обаче от тях 1868 ще вземат участие в класиранията. Поисканата от компаниите дотация е над 734.7 млн. лева при общ бюджет от 432 млн. лева, се вижда още от данните.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР