Новият президент на Българската федерация по кънки Христо Турлаков заяви,

...
Новият президент на Българската федерация по кънки Христо Турлаков заяви,
Коментари Харесай

Новият президент на БФ Кънки Христо Турлаков: Имаме нужда от още една пързалка

Новият президент на Българската федерация по кънки Христо Турлаков съобщи, че зимните спортове в България имат потребност от пързалка, тъй като тази на Зимния замък не е задоволителна за фигурното пързаляне, шорттрека и хокея на лед. Турлаков беше определен на поста на 21 декември. Той е някогашен народен играч по фигурно пързаляне при мъжете и при спортните двойки. Като самостоятелен фигурист е взел участие на шест европейски шампионати, а при двойките в два международни младежки шампионата.

Турлаков е дълготраен член на УС на централата с богат опит в ръководството на кънки спорта у нас.

" Няма да има огромна разлика в работата на федерацията. Аз съм част от Управителния съвет на централата от много години. Това, на което би трябвало да обърнем внимание е да намерим метод да аплайваме за домакинство на интернационалните шампионати. Трябва да търсим разновидности да организираме международни шампионати. Имаме проблеми с базата. Зимният замък не може да бъде употребен за съществена зала, постанова се да употребяваме " Арена София ", където наемите са доста високи. Организацията на едно такова състезание в бъдеще ще става все по-трудна и ще изисква доста по-големи средства. За да можем да организираме такива шампионати ще имаме потребност страната да ни помогне. Кандидатстването става  пред Международната федерация и то за години напред. Според мен, първото ни домакинство може би ще бъде най-рано през 2026 година ", сподели Христо Турлаков в изявление за БНР.

Той добави, че базата на Зимния замък не е задоволителна за всички спортове.

" Зимният замък наподобява на " Дядовата ръкавичка ". Там е фигурното пързаляне с националите си, състезателите по шорттрек, хокея на лед имат доста тимове. Изключително мъчно е да се откри свободна съблекалня. Недай си Боже, в случай че пристигна нов клуб, просто не вижда къде може да се разположи. Отделно часовете не стигат. Цената на час е доста висока, изключително в този момент поради нарасналите цени на електрическата енергия. Реално ние, в случай че нямаме поддръжка от страната за лед, просто нашата федерация и нашите спортове няма да има по какъв начин да действат. Това е главното нещо, от което имаме потребност. Ако нямаме лед, нямаме нещо. В Зимния замък беше изработен ремонт, бяха сложени климатици в залата, само че се оказва, че те не могат да я затоплят. Със сигурност имаме потребност от още една пързалка, въпреки и подготвителна, въпреки да не е в огромна зала. Трябва да е с олимпийски размери, с цел да може да разпределим тимовете, да има задоволително време и свободен лед за всички. Трябва да е по-енергийно ефикасна и цената на леда да бъде доста по-ниска ", разяснява още някогашният фигурист.

Турлаков няма информация какво се случва с пързалката на комплекс " Камчия ".

" Нямам никаква информация какво се случва с пързалката в комплекс " Камчия ". Пързалката в Кранево не работи, тъй като нямат опция да си заплащат поддръжката, най-много електрическата енергия. Имаме обещанието, че ще бъде заледена при започване на април, когато с варненския клуб ще организираме интернационален шампионат. През 2023 година ще бъдем домакини на още два интернационалните шампионата, с изключение на този в Кранево. " София Трофи " ще се организира при започване на февруари, а октомври или ноември ще организираме още един. Александра Фейгин е покрила норматив за присъединяване на Световното състезание през март. Лари Луполоувър има потребност още на някоя от стратегиите да го покрие. За мен най-важното е състезателите да създадат това, което могат и да покажат най-хубавото от себе си. Ако реализиран това нещо, ще имат и добър резултат ", добави Турлаков.

Александра Фейгин и Лари Луполоувър ще показват България на Европейското състезание по фигурно пързаляне за мъже и дами в Еспоо (Финландия) от 23 до 29 януари.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР