Новият посланик на Русия Елеонора Митрофанова е дипломат с изключително

...
Новият посланик на Русия Елеонора Митрофанова е дипломат с изключително
Коментари Харесай

Валентин Радомирски: Новият посланик на Русия у нас е дипломат с изключително богат опит

Новият дипломат на Русия Елеонора Митрофанова е посланик с извънредно богат опит. Назначението й ненапълно може да се пояснява като смяна, само че следва да се види. Това съобщи за Dir.bg Валентин Радомирски, изпълнителен шеф на Института за стопанска система и интернационалните връзки, във връзка дипломатическата рокада в Посолството на Русия у нас. Според него досегашният дипломат Анатолий Макаров си отива, защото е завършил четиригодишния му мандат, въпреки че той имаше неприятния шанс връзките сред България и Русия да са в низходяща линия. Санкциите по случая " Навални ", Радомирски дефинира като половинчати, при използването им той открива и двоен стандарт.

- Като че ли невиждано дипломат си потегля без медал от страната ни и нужните почести - преди отпътуването му от България той се срещна с премиера Борисов и президента Радев, което научихме от фейсбук на посолството на Русия. Какъв дипломат бе Анатолий Макаров?

- Не смятам, че е невиждано и нужните почести също не са нещо като традиция. В доста страни изобщо не се връчват ордени или някакви знаци на непознатите посланици. И аз се придържам към това, че тази наша традиция от прехода, би трябвало да приключи. Не е нужно да вършим сходно нещо, за който и да е дипломат. Що се отнася до съответния въпрос за какво на него не му е връчено отличие, мисля, че до някъде е добре, тъй като в противоположен случай при сегашните комплицирани връзки сред България и Русия знакът, че му е връчен медал от нас може да бъде тълкуван двуяко от съветската страна, която го е изпратила, за нашата оценка за работата му.

Ако желаеме да запазим някаква традиция би трябвало да бъде унифицирано награждаването на всички посланици да е едно и също без изключение. В противоположен случай може да създадем проблеми, както на самите посланиците, по този начин и за връзките ни със съответните страни.

Що се отнася до почестите, те са регламентирани в протокола и той не може да бъде променян за другите посланици. Накрая на своя мандат на всеки един дипломат одобряван от президента и други ръководители в страната, тъй че и това беше спазено.

А що се отнася до това, че сте научили от фейсбук страница на посолството, а не от нашите институции, това към този момент в действителност е пропуск от наша страна. Подобно нещо, без значение какво е отношението към дадена страна в дадения миг не би трябвало да се случва.

Не мога да дам оценка на дипломат Макаров, тъй като не познавам работата му от близо, това което съм следял е по отношение на връзките сред двете страни. Оценката ще му дават съветските ръководители. Дали се е справил или не, не мога да кажа: зависи от дилемите, които са му били сложени. Но той попадна в един доста комплициран миг в нашите връзки, които в интервала на неговото престояване вървяха в низходяща линия. Друг е въпросът, че един дипломат надали може да повлияе доста върху сходно развиването на връзките по една или друга линия. Той извършва дилемите на управлението на своята страна и според от отговорите от приемащата го страна и развиването на тези връзки, той работи в съответната конюнктура. Така, че като цяло за негово персонално страдание, той попадна в низходяща линия на връзките сред двете страни.

- Кое наложи въпреки всичко дипломатическата рокада с Елеонора Митрофанова и не бе ли това поредицата от шпионски кавги?

- Не, той навърши естествения за един дипломат период от 4 години, да, в съпоставяне, преди този момент дипломат Исаков заставам над 8 години, само че това не са знаци, които значат, че се трансформира линията. Ако погледнете даже в нашия дипломатически закон мандатите на дипломатите са три години, а на посланиците четири години. И това е елементарния период, в който се изпраща на съответния пост един посланик, защото първата година той навлиза в работата, среща се със своите сътрудници в страната на престояване. Втората година стартира да осъществя дилемите, които са заложени. Вече през третата година се изпада ненапълно в нещо като рутина, което е нездравословно от време на време за дипломацията, защото си се сблъскал с дадени проблеми по избрана задача и на даден стадий те са изглеждали нерешими и е по-трудно се опитваш да ги решиш още веднъж без значение дали събитията са се трансформирали или не. За дипломатите периода е три години, а за посланиците четири, тъй като тяхната работа е доста по - многообразна и обгръща всички действия на посолството и на връзките сред двете страни, за това им би трябвало по- дълъг период с една година. Това е елементарния период, тъй че не считам, че нещо друго е наложило напускането на Макаров.

Що се отнася до шпионските кавги надали един дипломат може да бъде винен за това, че другата страна е употребила този прийом. Това се случва с доста страни с доста хора и тук е съвпадане с приключване на мандата на Макаров.

Ако се приказва за новата посланичка дали това, че мъж или жена се сменят, нейното минало, нейният опит, то това ненапълно може да се пояснява като смяна, само че следва да се види, може и да няма смяна.

- Какъв знак е назначението й у нас, точно че жена поема този пост?

- През последните 30 години моят опит е, че от ден на ден и повече дами се назначават за посланици. Ако погледнете и в нашето външно министерство към този момент процентът на жените-дипломати е по-голям от % на мъжете дипломати. Феминизирането на тази специалност е реалност във всички страни и дипломатически служби. Даже учудващо беше, че едни от първите страни, които започнаха още преди няколко десетилетия, бяха страни, в които се изповядва исляма. Така, че това не е нещо ново и не трябва да му се придава голямо значение.

Що се отнася до самата госпожа Митрофанова тя е човек, който е с извънредно богат опит. И това може да ни радва, че изпращат подобен дипломат, още повече, че тя се е занимавала и с Балканите. Може би това, което следва да забележим е дали тя ще употребява своя опит от работата си в организацията, която се занимаваше с съветските общности зад граница. В България има не дребна съветска общественост. Така, че дали това ще бъде една от основните й задания и дали тя ще употребява опита си в него, следва да забележим. Но към момента следва да се види и какви са другите дилемите, които са сложени пред нея. Част от тях ще бъдат упоменати в късата сказка при връчването на акредитивните писма. Но през първите месеци на мандата й ще се види какво й е сложено и с кого тя търси контакт. За един дипломат е доста значимо да търси контакт с хората, от които зависи решаването на поставените му задания. Дали ще бъдат, примерно, министрите на силовите ведомства или министрите на стопанската система или ще желае доста по-често да контактува с министъра на културата. Всичко това ще бъдат знаци, които ще би трябвало да се правят оценка в идващите няколко месеца, с цел да разберем дали госпожа Митрофанова е пратена с нов метод, по този начин както написаха някои ваши сътрудници преди към месец, когато се разбра за това назначение.

- А по какъв начин бихте коментирали новите наказания против Русия, поради присъдата на Алексей Навални?

- Като половинчати. И симптоматични. Защото не всички страни в Европейския съюз са " за " наказания изобщо и това е една от нещастията на съюза. Има открити изказвания, че глобите са нездравословни за самите страни от Европейски Съюз. Опитът да се постановат наказания върху обособени хора, с цел да не пострада съветския народ, просто прикриват тази уязвимост на Европейски Съюз. Самите наказания също са малко ненапълно бих споделил знак на двоен стандарт. Защото, в случай че се прегледа деликатно това, за което се твърди, че се нарушава със случая " Навални " в Русия, то сходни неща могат да се намерят и в доста страни от самия Европейски Съюз и в други европейски страни. Спомням си, че наскоро имаше едно изявление с госпожа Захариева, където ваш сътрудник я запита непосредствено " а ние не нарушаваме ли това, че предаваме на Турция техни дисиденти ". Т.е. нещата за двойните стандарти седят като голям проблем пред Европейски Съюз. И последните наказания, за които външните министри се договориха да предложат за приемане през март, също наподобяват по този начин половинчати и ненапълно, симптоматично разкриващи двойния стандарт, който се ползва. Т.е. за страни, които харесваме, ние не ги прилагаме, а към страни, които не харесваме ги прилагаме. Това не е вярно от позиция на интернационалното право, в случай че желаеме да го съблюдаваме тъкмо и ясно.

- А верен ход ли бе визитата на висшия представител на Европейски Съюз по въпросите на външната политика Жозеп Борел в Москва, съгласно външния ни министър да това е верен ход, а Вие какво мислите?

- О да, несъмнено! Дипломацията е за това да се води разговор. Трябва да се води разговор без значение от проблемите, които съществуват, би трябвало да се обясняват разликите в гледните точки и да се търсят и намират вероятно и взаимни отстъпки сред тях. В това се състои тънкостта на занаята. Така, че визитата на Борел в Москва е вярно. Одобрението на министър Захариева преди визитата, е безусловно тъкмо. Друг е въпросът, че тя съобщи, че не утвърждава резултатите от визитата. Примерно тя загатна, че Борел би трябвало да изиска среща с Навални. Това съгласно мен не е верен ход, не може да желае среща с обвиняем, който не е твой жител в друга страна. По същия метод руснаците или други страни биха поискали такава среща, примерно с рапъра в Испания и с в доста други случаи, които има в съдопроизводството на страните от Европейски Съюз. Независимо от това дали Борел е изискал сходна среща, дали са му отказали руснаците, това не е вярно, не се прави по този начин. Може да поискаш за собствен жител и си длъжен да го направиш, тъй че това е верният метод в дипломацията.

- А по какъв начин виждате бъдещите връзките сред Европейски Съюз и Русия на фона на глобите?

- Това са два взаимно свързани съда. И двата се намират в Европа и това бе очебийно в интервютата на външния министър на Русия Сергей Лавров, които той даде през този месец. Той твърди, че не вижда Европейски Съюз като благонадежден сътрудник, само че не и Европа. Даже визитата няколко дни по-късно на финландците в Москва и извършените договаряния с тях, демонстрираха, че руснаците ще развиват връзките си на двустранна основа с всички европейски страни, включително и с страните членки на Европейски Съюз. Тъй като има големи стопански, политически и да не приказваме за културни свързаности сред тези две елементи на континента, в който Русия заема съществено пространство. Така, че Русия не може да бъде изхвърлена, както и не може да бъде изхвърлена и останалата част от Европа от взаимоотношенията.

Що се отнася обаче до Брюксел и метода на брюкселски, бих ги нарекъл от време на време с думата бюрократи, които извършват партийни поръчки или конюктурни от време на време акции, то това оказва явно въздействие на връзките сред Европейски Съюз и Русия. И за жалост аз съм черноглед по отношение на тези връзки сред Брюксел и Москва, а не сред връзките на Русия с останалите европейски страни.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР