Новият подвариант на коронавируса Омикрон - XBB.1 е открит в

...
Новият подвариант на коронавируса Омикрон - XBB.1 е открит в
Коментари Харесай

XBB.1: Най-заразният вариант на Омикрон вече е в България

Новият подвариант на ковид Омикрон - XBB.1 е открит в България, излиза наяве от последните данни на Националния център по заразни и паразитни заболявания /НЦЗПБ/ за секвенирани проби от заболели с Ковид-19 у нас.

Линията XBB беше открита за първи път предходната година, бързо се трансформира в преобладаващ вариант в редица страни, като Съединени американски щати, Сингапур и Индия. Към днешна дата той е разпознат в минимум 28 страни по света, съгласно Световната здравна организация. Вирусът е кръстоска сред два по-ранни варианта: BA.2.75 и BA.2.10.1. 

Не са докладвани обилни разлики в тежестта на признаците сред случаите, породени от XBB и предходните разновидности. Подобно на други варианти, които тревожат учените обаче, XBB притегля вниманието, тъй като демонстрира признаци на така наречен бягство от имунитета. Това значи, че има способността да заобикаля естествения имунитет или отбраната, обезпечена от ваксини, и да заразява наново хора, които към този момент са боледували от Ковид-19.

В България са потвърдени два случая на подварианта XBB.1 - един в София и един в Пловдив, излиза наяве още от справката на целегеномно секвенираните проби на SARS-CoV-2. 

Пробите са взети от пациенти с COVID-19 в интервала 21 ноември -14 декември 2022 година, изпратени от 19 разнообразни лечебни заведения от 16 области на страната. При всички са открити вид Омикрон.

Съотношението на разновидностите е както следва: BA.2 (1.4%), BA.5.x (32.4%), BE.x/BF.x (35.1%), BN.x (5.4%), BQ.1 (4.1%), BQ.1.1 (12.2%), BQ.1.1.3 (1.4%), BQ.1.4 (1.4%), BQ.1.5 (1.4%), CL.1 (2.7%) и XBB.1 (2.7%).

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР