Новият план за справяне с COVID кризата ще включва предвидимост

...
Новият план за справяне с COVID кризата ще включва предвидимост
Коментари Харесай

Ирена Георгиева: Мерките ще се съобщават 5 дни, преди да влязат в сила

Новият проект за справяне с Коронавирус рецесията ще включва предвидимост от 5 дни напред. Това значи, че ще се афишират ограничения 5 дни, преди да се вкарат. Това съобщи пред бТВ тази заран зам.-министърът и член на пандемичния комитет Ирена Георгиева.

Тя добави, че проектът ще включва 4 стадия, като последният е най-нежелан, а всичко ще е обвързано, както и министър председателят, и началникът на кабинета му през вчерашния ден обясниха, със заетостта на интензивните кревати.

Планът се разисква през днешния ден и се надяваме до края на деня документът да е финализиран, само че може и да е в идващите дни, сподели още Георгиева и изясни:

Първият стадий е обвързван с носенето на маски и дистанцията, вторият с изискванията за допускане в съответни обекти, свързани със зеления документ. Третият стадий - с това каква част от потенциала на обществените обекти може да се ограничи, а четвъртият е най-нежеланият - цялостно затваряне.

Георгиева добави, че обектите на просветителната система са в детайли наранени, като се разисква оптимално присъствена форма на образование.

БГНЕС напомня, че на оперативно съвещание в сряда министрите разискаха Национален действен проект за справяне с Коронавирус – 19. Основен аршин в него за първи път ще бъде процентът заети интензивни кревати в болничните заведения. Именно от този % ще зависи какви ограничаващи ограничения ще бъдат въвеждани. Планът планува 4 стадия с съответни ограничения на всеки един от тях, които оповестени авансово на вниманието на жителите и бизнеса. По-сериозни ограничавания ще се постановат, когато броят на леглата в интензивните отделения в страната ще стане сериозно стеснен. Мерките ще се взимат на районно, а не на национално равнище, съгласно степента на разпространяване на вируса и общоприетите практики за пренасочване на коронавирус пациенти. Математическият модел, по който ще работи проектът, ще дава опция за петдневно предупреждение преди да бъдат налагани ограничаващи ограничения, като всеки жител ще може всекидневно да наблюдава % на свободни кревати в интензивните отделения.

Целта на новия проект е страната да има оптимално бърз и съответен отговор на провокациите, наложени от пандемията. Премиерът се ангажира да бъдат положени всички старания и разполагаем запас, с цел да не се стига до затваряне на стопанската система и до ново въвеждане на отдалечено образование.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР