Новият начин на определяне на цените на тока за бита

...
Новият начин на определяне на цените на тока за бита
Коментари Харесай

Либерализират пазара на ток от 1 юли: Кой и как ще определя цените?

Новият метод на установяване на цените на тока за бита при идното либерализиране на пазара беше разискван в енергийния регулатор, заяви БНР.

Новата разпоредба планува от 1 юли тази година цените да се дефинират от Министерския съвет, а не от Комисията за енергийно и водно контролиране, както беше до момента

Бъдещата либерализация на пазара на тока за бита отчасти от това лято и цялостно от 2026 година, както и приемането на смяната в Закона за енергетиката постановиха промените в Наредбата за контролиране на цените на тока. Тези промени плануват Министерският съвет, а не регулаторът да дефинира базовата стойност на електрическата сила. Как и на каква база ще се дефинират тези цени обаче следва да се обяснява.

Същевременно три електроснабдителни сдружения - " Електрохолд ", И Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС) ЕН и " Енерго про ", ще би трябвало да купуват тока за потребителите си от борсата, където цените много варират. Затова е очакван механизъм за отплата. Ако цената на свободния пазар е по-висока от избраната за базова от Министерския съвет, разликата в сметката за ток до тези базови стойности ще се покрива от Фонда за сигурност на електроенергийната система.

В противоположния случай, в случай че токът на борсата е по-евтин, трите енергийни дружества ще внасят разликата под базовата цена в същия този фонд.

Аргументът на Комисията за енергийно и водно контролиране е да няма обществени разтърсвания, като се обезпечи по-плавен преход от контролирани към пазарни цени на тока. Още повече, че избраната базисна цена ще важи за всички битови консуматори, а освен за енергийно или обществено бедните. Засега този механизъм е заложен единствено за преходния интервал от година и половина, като този период може да бъде продължен с смяна в закона.

От регулатора напомнят, че с изключение на цената на силата, крайната цена на тока включва и цени за транспорт и систематизиране. На този стадий потребителите не би трябвало да трансформират нищо, а новият метод за установяване на цените ще бъде посочен във фактурите след 1 юли, които ще им изготвят, както и до момента, електроразпределителните сдружения.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР