Новият маглев влак на Китай достига скорост 600 километра в

...
Новият маглев влак на Китай достига скорост 600 километра в
Коментари Харесай

Китай показа най-бързия влак в света


Новият маглев трен на Китай доближава скорост 600 километра в час
(снимка: Xinhua)

Нов високоскоростен маглев трен показа Китай. Твърди се, че той е най-бързият в света, развивайки скорост от 600 километра в час и, че в някои сюжети пътуването с него ще бъде по-бързо от летенето със аероплан.

Китайците към този момент нарекоха новия си трен най-бързия сухопътен превоз в света. Маглев влакът, подготвен за комерсиална приложимост, излезе във вторник от фабриката в Кингдао, заяви. Максималната му скорост е 600 км/ч, което е повече от тази на някои самолети, чиято междинна крайцерска скорост е 500-900 км/ч.

Думата „ маглев ” произлиза от „ магнитна левитация ”, която изяснява технологията на този трен. Благодарение на електромагнитната мощ, влакът левитира над релсата, което отстрани главния проблем на всеки сухопътен превоз – силата на търкане. Това му разрешава да развива невиждани скорости.
още по тематиката
Шанхай към този момент има една къса влакова маглев линия, която свързва центъра на града с едно от летищата. Но към момента в света липсва пълноценна междуградска маглев линия. Причината за това е високата цена на технологията.

Факт е, че маглев влаковете не могат да бъдат интегрирани в съществуващата железопътна инфраструктура, за тях би трябвало да се построят обособени линии с Т-образна магнитна релса, което ги прави доста скъпи за стартиране.

Китай твърди, че маглев ще може да понижи времето за пътешестване от Пекин до Шанхай (над 1000 км) до 2,5 часа. Със аероплан това разстояние се изминава за 3 часа, а с високоскоростен трен – за 5,5 часа.

Япония и Германия също се интересуват от технологията маглев, надявайки се да пуснат сходни високоскоростни линии на своите територии.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР