Новият лидер на испанската автономна област Каталуния - ревностният сепаратист

...
Новият лидер на испанската автономна област Каталуния - ревностният сепаратист
Коментари Харесай

Новият каталунски премиер не се закле в испанската конституция

Новият водач на испанската самостоятелна област Каталуния - ревностният сепаратист Ким Тора, през днешния ден встъпи в служба в Барселона без да се закълне във честност на испанската конституция, а единствено във ”волята на каталунския народ ”, предадоха международните организации. На формалната гала нямаше нито един представител на централното държавно управление, нито испанско знаме, удостоверение за мощното напрежение сред Барселона и Мадрид.

Член на твърдото крило на придвижване за самостоятелност, Тора беше определен в понеделник за министър председател на Каталуния от районния парламент и незабавно даде обещание да " построи самостоятелна страна ".

55-годишен редактор, който е дилетант в политиката, не даде обещание нито да почита испанската конституция, нито крал Фелипе Шести, нито статута на Каталуния, който дефинира пълномощията на този самостоятелен район.

Подобно на предшественика си Карлес Пучдемон през януари 2016 година, той даде обещание единствено да " извършва почтено отговорностите си на президент на Женералитата (каталунското правителство), оставайки правилен на волята на народа, представляван от Народното събрание на Каталуния ".

Консервативното държавно управление на Мариано Рахой реши да не изпраща представител на тази гала. В официално съобщение то уточни, че районната изпълнителна власт се е пробвала да наложи ниво на държавната делегация, което не беше признато ".

Североизточният испански район със 7,5 млн. поданици е без водач от 7 месеца. Каталуния беше сложена под директното ръководство на Мадрид след несполучливия опит за оповестяване на " каталунска република " в Барселона на 27 октомври.

Церемонията се състоя в границите на няколко минути в спомагателна зала на двореца, където заседаваше районното държавно управление. Тора не получи символичния медальон, декориран с каталунски байрак, даван обичайно на предшествениците му. Новият министър председател носеше жълта лентичка на ревера си, символизираща поддръжката му за сепаратистките водачи, които са в испански затвори поради присъединяване си в оповестения за противозаконен миналогодишен референдум и противозаконната декларация за самостоятелност.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР