Новият крал Чарлз е третият британски монарх, който носи това

...
Новият крал Чарлз е третият британски монарх, който носи това
Коментари Харесай

Твърде колоритно наследство: Британските монарси с име Чарлз

Новият крал Чарлз е третият английски монарх, който носи това име. Неговите двама прародители имат извънредно разнообразни ориси, взор към които предлага организация Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

От години се допуска, че има възможност Чарлз да избере друго име, в случай че и когато се възкачи на трона. Според Би Би Си той можеше да избере всяко от четирите си имена - Чарлз, Филип, Артър или Джордж.

Според " Телеграф " новият крал е обмислял да избере името Джордж Седми вместо Чарлз, поради прекомерно колоритното завещание на Чарлз Първи и Чарлз Втори.

Управлението на Чарлз Първи е белязано от конфликт с Парламента и революция, която води до гражданска война: кралят е екзекутиран, а монархията - отстранена.

Чарлз от династията Стюарт се възкачва на трона през 1625 година и ръководи Англия, Шотландия и Ирландия. Убеден, че има власт по божествено право, той господства властническо. Бракът му с католичката Хенриета-Мария-Бурбон-Френска също му печели врагове. Парламентът непрекъснато се пробва да ограничи пълномощията му, което води до спор с монархията и до революция през 1642 година

Въпреки че е надвит през 1645 година, Чарлз Първи отхвърля да отстъпи пред настояванията за конституционна монархия. Той е съден, наказан и екзекутиран за държавна измяна през 1649 година Преди да бъде отведен на ешафода, монархът декларира желанието си да облече две ризи. " Времето е толкоз студено, че има възможност да ме накара да трептя, което някои наблюдаващи може да припишат на боязън. Няма да разреша това да се случи ", написа той.

След като споделя молитва, Чарлз маха на палача, чиято идентичност остава мистерия, и е обезглавен. Някои очевидци на изтезанието потапят носните си кърпички в кръвта му.

 Чарлз Първи и Чарлз Втори (вдясно)
Чарлз Първи и Чарлз Втори (вдясно)
Снимки в колаж: Getty Images

Монархията е отстранена, а Англия става република, ръководена от Оливър Кромуел. 

Бъдещият Чарлз Втори се бори дружно с татко си в Гражданската война, само че бяга от Англия, когато провалянето наподобява неизбежно. През 1649 година се открива в Хага.

Въпреки че след изтезанието на Чарлз Първи монархията в Англия е отстранена, през януари 1651 година синът му е провъзгласен за крал на Шотландия. Страхувайки се от инвазия на британски републикански сили, Чарлз и неговите поддръжници нахлуват в Англия. Нападението приключва с проваляне в борбата при Уорчестър. Чарлз съумява да се избави от плен и се укрива шест седмици, преди да избяга във Франция.

Смъртта на Кромуел през 1658 година довежда до рецесия и Чарлз е свикан да се върне и да заеме трона през 1660 година - това е Реставрацията на Стюартите.

Монархът, който е изобразяван на портрети с обемни черни къдрици и мустаци, става известен измежду поданиците си. За този разпасан крал, прочут с многото си любовници, историчката Антония Фрейзър написа, че е бил " проницателен и общителен, признателен, великодушен, търпелив и като цяло приветлив ". По време на ръководството му се развиват колонизацията и търговията в Индия, Източна Индия и Америка. Той се сблъсква с две дълбоки рецесии: Черната гибел през 1665 година и Големият пожар в Лондон година по-късно.

Чарлз Втори получава инсулт на 2 февруари 1685 година и умира на 54-годишна възраст четири дни по-късно, макар или в следствие лекуването, на което е подложен: кръвопускане, пречистване и слагане на вендузи.  Той е заровен в Уестминстърското абатство на 14 февруари и е завещан от брат си, който става крал Джеймс Втори на Англия и Ирландия и Джеймс Седми на Шотландия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР