Новият главен прокурор Иван Гешев даде първото си интервю за

...
Новият главен прокурор Иван Гешев даде първото си интервю за
Коментари Харесай

Гешев пред ПИК: Терминът "независим прокурор" е обиден, всички сме независими

Новият основен прокурор Иван Гешев даде първото си изявление за ПИК часове след клетвата си. Жълтият уебсайт е прочут с пламенната си поддръжка за премиера Бойко Борисов и офанзиви към всички, които го подлагат на критика или са съпротива. ПИК има същата политика и по отношение на Гешев и даже организираше шествия и манифестации в негова поддръжка, а скандалните заглавия бяха против всеки сложил под въпрос кандидатурата.

Главният прокурор е дал изявление и за държавната Българска национална телевизия, само че съгласно анонса то ще бъде излъчено в четвъртък.

Няма да разясняваме въпросите и мненията в изявлението, които бяха от похвални заявления за Гешев до живописни нападки против " подсъдимите медийни олигарси ". Гешев единствено кимаше и даже на места не се съгласяваше напълно с огромните хвалби, или непретенциозно замълчаваше. Внасяше сдържани разяснения, отвръщаше с многословни мнения и обещания за правдивост на народа, на майки и татковци и дядовци, " които са построили тази страна, а в този момент ги крадат, ограбват и убиват ". Линията да опълчва небогати и богати през днешния ден присъстваше и в речта му при встъпване в служба, и в изявлението.

Поместваме няколко цитати едно към едно:

Кои са съперниците на прокуратурата: Засегнатите от нея и една дребна извънпарламентарна част

" Прокуратурата засегна много съществени ползи. Определени са искове за заледяване на стойност над 3 милиарда лева Това е вследствие на работата на КПКОНПИ (бел.авт. антикорупционната комисия). Реално замразени са 2 милиарда лева Това е резултат, с който може да се гордее всяка европейска прокуратура. Няма човек, който доскоро да е обезкостявал работещо дружество, и против него да са подхванати дейности, и той да е благополучен. /.../ Тези хора би трябвало да се защитят, обикновено е да задействат връзките си. И една друга част от политическия набор, извънпарламентарна и дребна , гради идеологията си върху това, че прокуратурата е империя на злото, което е смешно. "

Терминът " самостоятелен прокурор " е афектиран, те търсят механизъм да бъда отхвърлен

" Тази теза е главно политическа. Всички прокурори са самостоятелни. Хора, които паразитират върху гърба на прокуратурата, втълпиха, че основният прокурор е безотчетен и недостижим. Те ще се съгласят единствено на две неща - механизъм, с който аз да бъда отхвърлен и всеки различен, в случай че не е Христо Иванов. "

За спора с Лозан Панов: Това е политическа цел

" Една от задачите да се сътвори спор сред съда и прокуратурата. Това е политическа цел. Когато една част от една система не работи, не работи цялата система. Аз почитам институциите. Когато работим и демонстрираме резултати, жителите ще схванат кой е крив и кой прав.

На въпрос за какво " олигархът Прокопиев не е в ареста "

" Г-н Прокопиев е почтен до доказване на противното, както господин Пеевски, въпреки че той не е обвиняем ", отговори Гешев, приравнявайки за следващ път по образеца на премиера Борисов съиздателя на " Капитал " и " Дневник " с депутата, медиен притежател и предприемач Пеевски, чието име и въздействие се свърза и със уеб страницата, в който се излъчваше изявлението.

" Решението каква мярка за неотклонение да има взема решение съответният магистрат по съответното дело. Тук няма интервенция нито е имало на основния прокурор ", сподели още Гешев. ПИК постоянно нападна Иво Прокопиев.

В отговорите на новия основен прокурор думите " политика " и " политически " доминираха - като упрек против съперниците. Всички, които имат въпроси към прокуратурата, които не се харесват на Цацаров и Гешев, се занимават с политика .

Идеята на президента Радев за конституционни промени е също политическа. " Президентът е политик, аз не съм ", съобщи Гешев. Дебатите за конституционни промени нямат тематика, разяснява той, макар че консултациите не са почнали. Тази оценка - че съперниците му се занимават с политика, Гешев употребява като ризница, с цел да не дава отговор всъщност на въпроси, които не му харесват.

А измежду въпросите, които в първото му изявление като основен прокурор, не му бяха заложени са да вземем за пример:

- Възнамерява ли в бъдеще да обясни ролята на Пеевски в разгрома и разграбването на активите на КТБ?
- Ще ревизира ли покупко-продажбите за приватизацията на БТК, Българския морски флот, Булгартабак - и съответно ролята на Пеевски в унищожаването на стратегичската тютюнева компания със 130-годишна история?
- Ще продължи ли прокуратурата да изключва версията зад опита за отравяне на Емилиян Гебрев да стоят съперници за неговия оръжеен бизнес?
- Ще възобнови ли делата по изтеклите записи: " Ало, Ваньо ", " Двете каки " и " Ти си го избра " - и в случай че не, за какво?
- Ще бъдат ли разследвани участниците в контрабандата с цигари, оръжие и амфетамини, за което турските служби за сигурност изнесоха данни в собствен отчет?

Има и още. Но мандатът в този момент стартира, а самият Гешев чака да е тежък.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборът на нов основен прокурор (230)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР