Новият авангарден процес за рециклиране носи безкрайни възможности във всяка

...
Новият авангарден процес за рециклиране носи безкрайни възможности във всяка
Коментари Харесай

Ензим разгражда пластмасови отпадъци за часове

Новият авангарден развой за преработване носи безкрайни благоприятни условия във всяка една промишленост, включително при ръководството на отпадъците, само че и в преработката и повторната приложимост на лични артикули в някои браншове, считат учените.

Екипът е нарекъл ензима FAST-PETase (функционална, дейна, постоянна и толерантна PETase). Разработката се състои главно в модифицирането на бактерии, които разграждат пластмаса. Процесът се реализира от машинно подготвен изкуствен интелект. Пет от постигнатите разновидности са посочили свойството да разграждат пластмасата бързо, при разнообразни условия в околната среда.

Една от най-силните страни на процеса е неговата обратимост - откакто ензимът свърши своята работа за разпадането на пластмасата на главните ѝ молекулярни единици, учените показват, че могат да ги „ съберат ” още веднъж, създавайки цикъл за бърза деполимеризация и повторна реполимеризация.

Засега FAST-PETase е тестван при температури до 50°С, върху 51 разнообразни пластмасови опаковки, пет разнообразни полиестерни нишки и тъкани и бутилки за вода от PET – пластмасата, която...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР