Новите електронни извинителни медицински бележки за учениците влизат в сила

...
Новите електронни извинителни медицински бележки за учениците влизат в сила
Коментари Харесай

От 1 октомври ученическите медицински бележки стават електронни

Новите електронни извинителни медицински бележки за учениците влизат в действие от 1 октомври. Те ще бъдат издавани от персоналния доктор или от различен доктор експерт в болничната или извънболничната помощ. Това заяви министърът на електронното ръководство Александър Йоловски по време на конференция.

Промяната бе обявена предходната седмица от премиера акад. Николай Денков. Тогава той разгласи, че постоянно се вършат злоупотреби с хартиените бележки, които учениците наложително носят в учебно заведение, с цел да извинят отсъствията си. След като бележките влязат в електронния указател, това към този момент няма да бъде допустимо.

Министър Йоловски изясни метода, по който бележката ще стига до електронните дневници в учебните заведения. След като възпитаник отиде на обзор при персоналния си доктор или при различен експерт, информацията за положението на детето ще бъде вписана в Националната здравно-информационна система. Тогава автоматизирано се основава електронен документ, който доближава до Националната единна осведомителна система за учебно и предучилищно обучение към МО. След това извинителната записка се разпределя към електронния дневник в учебното заведение, където се образова съответният възпитаник.

Ще имаме и по-добра статистика какъв брой медицински бележки се издават през годините и какъв брой боледуват децата, сподели от своя страна министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков. Посочи още, че електронните бележки няма да заменят нуждата от обзор при лекаря. Вероятно обаче с хода на облекчението ще се стигне до отпадане на нуждата да се върви наново при персоналния доктор за записка, че детето е крепко.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР