Новите данни, получени чрез спектрален анализ на излъчването на Европа

...
Новите данни, получени чрез спектрален анализ на излъчването на Европа
Коментари Харесай

Увеличават се шансовете за живот на спътник на Юпитер

Новите данни, получени посредством спектрален разбор на излъчването на Европа – най-големия сателит на Юпитер - сочат към това, че нейният океан под ледовете обменя газове и минерали с леда на повърхността.

Това приказва за релативно богатия химически състав на водите, оповестяват астрономите в публикацията, оповестена в Астрономикъл джърнъл /Astronomical Journal/.

" Сега има доказателства, че този океан на Европа не е изолиран от обкръжаващата го среда и океанът и повърхността на спътника имат връзка и обменят субстанции. Това значи, че силата може да се натрупва в океана, което съществено усилва възможностите за вероятно възникване на живот във вътрешността му. Освен това ние можем да пробваме океана " на усет ", като се спуснем на повърхността на Европа и откъснем парче лед от ледената му опаковка, съобщи Майкъл Браун от Калифорнийския технологически институт.

Браун и сътрудника му Кевин Хенд от лабораторията по реактивно придвижване на НАСА са стигнали до подобен извод като изучили спектъра на излъчването отразено от леденото повърхнина на юпитерианския сателит благодарение на спектроскопа ОЗИРИС /OSIRIS/, включен към телескопа Кек /Keck II/ в хавайската обсерватория Кек.

Според техните думи получените спектрограми са няколко пъти по-точни от данните на сондата " Галилей " от края на 90-те години на XX век.

Точността на ОЗИРИС е разрешила на откривателите да " видят " на повърхността на Европа освен водата, само че и другите субстанции, включително и минерала епсомит – съединяване на магнезиевия сулфат с водата.

Епсомитът се образува единствено в наличието на течна вода и бързо се унищожава под въздействието на галактическите лъчи. Той не би участвал на повърхността на планетата, в случай че океанът е изолиран от повърхността.

Според планетолозите молекулите на епсомита се образуват на повърхността на Европа, а първоначален материал за тях е магнезиевият хлорид от океана на спътника Европа и сярата от атмосферата на другия сателит – Йо.

Браун и Хенд допускат, че комплицираните реакции на повърхността на Европа, както и богатия минерален състав на океана сочат към опцията да съществува живот в дълбините./БГНЕС

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР