Новите данни на Националния статистически институт разкриват интересни факти за

...
Новите данни на Националния статистически институт разкриват интересни факти за
Коментари Харесай

Най-скъпите ниви са в Балчик - 2600 лева за декар

Новите данни на Националния статистически институт разкриват забавни обстоятелства за пазара на земеделска земя у нас през 2108 година Както " Сега "  писа преди дни, през предходната година междинните цени в Добруджа като цяло са спаднали. Въпреки това нивите в житницата на България си остават най-скъпата обработваема земя, демонстрира разбивката по общини.

Шампионите са Балчик, Каварна и Шабла, където покупко-продажбите са сключвани при междинни цени надлежно 2635, 2369 и 2312 лв. за декар. Това са и единствените региони с цени над 2000 лв.. Изненада няма - общините от Златна Добруджа, които гледат към морето, по традиция оглавяват тази ранглиста. Доста  високи цени държат и селските общини в Силистренско и Русенско.

В същото време има доста землища, в които агроплощите са се продавали за под 500 и даже под 400 лв.. Те са най-много в Северна България, единствено че на запад от " житницата на България ". Такива са община Елена във Великотърновска област (322 лева за дка), монтанското село Георги Дамяново (321), Тетевен, Ловешка област (286 лева.). Рекордът по ниски цени обаче не в Северозапада, а е в Софийска област. В землищата на Горна Малина и Елин Пелин предходната година покупко-продажби са сключвани за под 200 лв. на декар. Но и това не са най-ниските стойности. На дъното е регионът на Ботевград със сензационна междинна цена от 77 лв. - или там декарът е коствал колкото десетина кг месо или колкото 30-ина литра бензин. В случая има явно пояснение - става дума за покупко-продажби за доста дребни имоти - от порядъка на 2 декара. 

Данните на Национален статистически институт сочат, че през 2018 година пазарът е бил извънредно оживен в няколко общини и на север, и на юг от Стара планина.  По над 200 сделки на земя са регистрирани в Нова Загора, Карнобат, Гулянци, Ловеч, Тунджа. Именно последната община (в Ямболска област) държи върха по интензивност за предходната година с 265 покупко-продажби.

Тунджа е решителен първенец и по различен индикатор - тук са изтъргувани близо 49 хиляди декара. Като цяло селата към Ямбол водят националното класиране с цели 167 658 декара, сменили притежателите си през 2018 г.  Следващите са с надалеч по-малко площи. В регионите на Смядово, Ружинци и Лом, които попадат в първата петица, са продадени по към 4000 декара, а в Карнобат и Велики Преслав  - по към 3000 декара. 

Цитираните данни на Национален статистически институт се отнасят за всякакви аграрни имоти  - ниви, градини, лозя, ливади и др. 

 

ТОЧКА НА ЗАМРЪЗВАНЕ

Има и региони с нулева интензивност. Например във видинските общини Белоградчик и Брегово през предходната година не е записана нито една договорка. Същото е ситуацията в монтанските общини Берковица и Чипровци, в Елена и Златарица (Великотърновско), във Върбица, Шуменско, в Опака, Търговищка област, както и в пазарджишките Лесичово и Септември.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР