Новините в съвременната физика не са особено чести, но това

...
Новините в съвременната физика не са особено чести, но това
Коментари Харесай

Силите на Ван Дер Ваалс могат и да отблъскват молекули

Новините в актуалната физика не са изключително чести, само че това несъмнено си заслужава да бъде маркирано като изобретение. Оказва се, че една от физически сили, която кара молекулите да се прилепят между тях за къси интервали от време, може да ги нaкара и да се отблъскват.

От откриването им през 1930 година, силите на Ван дер Ваалс бяха считани за сили на привличане. Но новото проучване предсказа, че може да се получи поврат в обстановки от действителния свят, където големи групи от молекули се движат свободно. Новото изобретение има капацитета да повлияе на нашето схващане за редица физически явления - от нагъването на протеините до нанотехнологиите. Освен това ще даде опция за физически операции, които преди този момент не са били обсъждани като вероятни.

“За момента можем единствено да спекулираме за какво предходни пробни резултати са останали необяснени, ” разяснява доктор Садхукан, създател на модела. “Нашата доктрина позволява за първи път да се обяснят редица забавни явления, които се следят при молекули, които са лимитирани в пространството, ” прибавя той. 

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР