Нови сигнали за недостиг на жизненоважни медикаменти. Близо половин година

...
Нови сигнали за недостиг на жизненоважни медикаменти. Близо половин година
Коментари Харесай

Сигнализират за недостиг на жизненоважни медикаменти у нас

Нови сигнали за дефицит на жизненоважни лекарства. Близо половин година лечението за децата с астма е дефицитна по аптеките.

Майка на три деца, две от които с астма, Йоанна споделя, че да си родител на дете с хронично заболяване в България е мъчно, тъй като медикаментите и за поддържащо лекуване, и за незабавни обстановки постоянно липсват.

„ Това е стрес и непрекъснато напрежение. Аз постоянно пребивавам с препарат за няколко месеца напред, тъй като когато го няма, а на мен ми би трябвало в този момент, алтернативата ми е доста високорисково лекуване с кортикостероид в болница “, споделя Йоанна пред БТВ.

Липсващите медикаменти са единствените, които се ползват при деца с астма, споделят лекари.

Фармацевти споделят, че съществени проблеми с доставките има от половин година. Единият медикамент липсва изцяло, а другите два са налични от време на време в дребни количества. 

Докато бяхме в аптеката, една от двете налични опаковки „ Вентолин “ се продаде.

В аптеките липсват и някои антикоагланти. В листата с дефицитните медикаменти с краткотрайно спрян експорт сега има 87 медикаменти. Част от тях са против съсирване на кръвта.

Медикаментите за деца с астма обаче не. Изпълнителната организация по медикаментите е изпратила питане към притежателите на разрешителни за приложимост на изчезналите медикаменти.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР