Нови промени ще има в Правилника за работата на Център

...
Нови промени ще има в Правилника за работата на Център
Коментари Харесай

Отново променят правилника на Фонда за лечение на деца

Нови промени ще има в Правилника за работата на Център „ Фонд за лекуване на деца “ (ЦФЛД), оповестява БНР.

Те са направени от Министерството на здравеопазването и са предоставени за публично разискване. Промените засягат най-много проблемите със заплащането на медицинските произведения.

В момента ЦФЛД може да подкрепя закупуването на медицински произведения, които не се покриват от Здравната каса, има ги в болничната аптека на лечебното заведение, където ще се лекува детето, и за здравното произведение е извършена социална поръчка.

Проблемът е, че частните лечебни заведения не са задължени да организират публични поръчки, а постоянно лекуват деца, финансирани по линия на публичния фонд. За да могат да бъдат подкрепени всички деца, без значение от определената болница, с измененията се предлага Фондът за лекуване да може да организира публични поръчки в качеството му на независим възложител по смисъла на Закона за публичните поръчки. Дава се и опция, в случай че болничното заведение е провела социална поръчка за здравно произведение на цена по-ниска от контрактуваната от фонда, да се употребява това здравно произведение.

С плана се залагат и критерии по отношение на медицинските произведения, апарати и уреди за самостоятелна приложимост, за използването на които не се постанова хоспитализация на детето в болница.

Промените плануват по-голям надзор над работата на Обществения съвет. Ще се подписва проектодоговор сред заявителя и Центъра, като той влиза в действие след автограф на шефа. Предвижда се заявителят да заявява единодушие дали събрани дарителски сметки да бъдат употребявани по настояването за финансиране от фонда. Вече и упълномощено лице ще може да подава документите пред фонда.

Основната цел на плана е обективност и навременност на решенията за подкрепяне на нуждаещите се деца.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР