Нови промени, които целят подобряване на контрола при изписването на

...
Нови промени, които целят подобряване на контрола при изписването на
Коментари Харесай

Затягат контрола при изписването на онколекарства

Нови промени, които целят възстановяване на контрола при изписването на онкомедикаменти, предлага Здравното министерство. Промените са в Наредба № 4 от 2009 година за изискванията и реда за определяне и разпределяне на лекарствени артикули и са оповестени на уеб страницата на ведомството за публично разискване.

Подобни на препоръчаните в този момент текстове към този момент бяха предлагани два пъти. Част от тях – при започване на април тази година, а друга част – през май. Сега ведомството обобщава резултатите от двете публични разисквания, при които са постъпили мнения от редица заинтригувани страни от бранша, сплотява предложенията си от предходните месеци и още веднъж ги подлага на публично разискване.

Едни от главните промени засягат част от подзаконовия нормативен акт, която регламентира предписването на медикаменти в лечебни заведения със стационар и по-специално предписването на онколекарства. Според измененията, в случай че дадени онколекарства се заплащат от Касата отвън цената на клиничните пътеки или амбулаторните процедури, то те могат да бъдат предписани и приложени единствено след взето решение за осъществяване на такова лекуване от обща клинична онкологична комисия или клинична комисия по хематология.

Медикаментите за лекуване на злокачествени солидни тумори при възрастни се предписват от лекуващия доктор след решение на клиничната онкологична комисия по химиотерапия, гласят още промените.

Комисията се състои минимум от трима лекари с приета компетентност „ Медицинска онкология “, които работят в лечебното заведение и се дефинира със заповед на ръководителя на лечебното заведение. Решенията на клиничната онкологична комисия по химиотерапия се вписват в протоколи и се подписват от членовете на комисията. Протоколите са годни за период до 180 дни, считано от началото на лекуването по схемата, разпореждат още текстовете.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР