Нови, прекрасни снимки на луните на Марс, заснети от “Марс

...
Нови, прекрасни снимки на луните на Марс, заснети от “Марс
Коментари Харесай

Европейската автоматична станция Марс Експрес засне марсианските луни на фона на Сатурн

Нови, прелестни фотоси на луните на Марс, снимани от “Марс Експрес ” станаха публично притежание през днешния ден, откакто бяха оповестени от Европейската галактическа организация (ЕКА). На фотосите се виждат Фобос и Деймос на фона на Сатурн и някои звезди. 

Напомням на читателите, че луните Фобос и Деймос са извънредно завладяващи. Има прекалено много неизяснени въпроси по отношение на техния генезис и еволюция. Особено Фобос се смята за съвършен претендент за изпращането към него на спускаема или възвръщаема експедиция. Такава експедиция трябваше да е “Фобос-Грунт ”, която беше изстреляна през 2011 година, само че галактическият уред претърпя повреда в околоземна орбита. Днес Фобос и Деймос се учат от орбитални задачи като “Марс Експрес ”, която неотдавна означи 14 години в орбита към Марс.

“Марс Експрес ” е първата европейска задача, която учи Червената планета. Втората, “ЕкзоМарс-Трейс Газ Орбитър ”, се осъществя взаимно с Русия. Тя дойде през 2016 година и след дълъг интервал на корекции на орбитата ще стартира скоро главната си научна активност. 

Инфо: ЕКА

Тази фотография на Деймос и Сатурн бе снимана от “Марс Експрес ” на 15-ти януари. Photo credit: ESA/DLR/FU Berlin 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР