Нови правила за саниране са подготвили от регионалното министерство. Те

...
Нови правила за саниране са подготвили от регионалното министерство. Те
Коментари Харесай

Санират жилищата само ако имат технически паспорт

Нови правила за саниране са подготвили от районното министерство. Те са записани в последната версия 1.3 на Националния проект за възобновяване и резистентност. Според него към този момент ще санират единствено здания, чиито енергиен клас е D, E, F или G - т.е. тези, които употребяват най-вече сила. Те ще бъдат разграничени на две групи. Сградите с клас E, F или G ще получат 100% безплатна финансова помощ за енергийното възобновяване, а постройките с енергиен клас D преди санирането - единствено 85 на 100. С други думи съседите ще би трябвало да платят 15% от средствата, нужни за саниране на постройката.

В новите правила са заложени редица мини, които ще прекратят процеса на саниране и ще доведат до доста напрежение в обществото, безапелационни са пред " Труд " специалисти в региона на строителството и обновяването на здания. Досега няколко пъти бяха пробвани схеми за саниране, в които етажната благосъстоятелност поема част от разноските и макар че имаше няколко здания, които бяха актуализирани по този метод, процесът буксуваше, показаха специалисти по жилищна политика.

Затова институциите се принудиха да създадат санирането напълно гратис. Сега, когато отново се постанова да се събират пари, може да се допусна, че процесът ще буксува и страната ни рискува да не успее да усвои плануванаъа сума от 1,226 милиарда лева за енергийно възобновяване на жилищни здания.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Изкарването на наложителните техническите паспорти на същес...

Рискове крие и решението едни съседи да заплащат, а други не. В Плана е записано, че хората от обществено уязвими групи няма да заплащат за енергийното възобновяване.

Още по-притеснителен съгласно специалистите е редът, по който ще аплайват етажните собствености за саниране. Съседите първо сами и за своя сметка ще би трябвало да провеждат техническо проучване, архитектурно снимане и проучване на енергийната успеваемост. Те сами ще би трябвало да издирят, наемат и платят на компании, които да създадат това. Техническото проучване коства сред 3 и 5 лева на кв. метър, архитектурното снимане коства приблизително 2 лева за кв. м., а енергийното проучване се прави по договаряне съгласно застроената повърхност, като до 2000 кв. м. коства 350 лева

Така съседите авансово би трябвало да подготвят стабилен бюджет и да се схванат между тях за разпределение на разноските. Чак по-късно ще аплайват за саниране, и в случай че не бъдат утвърдени разноските са за тяхна сметка. Ако бъдат утвърдени пък съгласно класа, който е определило проучването, страната им връща разноските или 85% от тях, както и поема отчасти (85%) или цялата сума за саниране.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Санирането и строителството на автомагистрали са визитките на ГЕРБ, тяхната горделивост. И по тази причина ръководещ...

В тази процедура са заложени най-малко три казуса - съседите заплащат за обследвания без да имат сигурност, че блокът ще бъде саниран. Освен това те би трябвало да създадат цялата предварителна организация. И не на последно място, откакто заплащат за енергийно проучване, а от него зависи дали ще дадат 15% от средствата за саниране или не, кой дава гаранции, че няма да има злоупотреби с резултатите.

Подготвят се законови промени, които да насърчат кредитирането на етажна благосъстоятелност или сдружения на притежателите. Това е записано в приложение към последния вид на Националния проект за възобновяване. За да намерят съседите пари за частта от санирането, която би трябвало да платят сами, се планува да се улесни достъпът им до кредитен запас, " гарантиран с гаранции ". За тази цел " ще бъде създаден финансов артикул от комерсиална банка или банки, благодарение на гаранция от страна на ФЕЕВИ (Фонд " Енергийна успеваемост и възобновими източници " ), написа в документа.

Докато хората заплащат част от санирането, с част от парите за саниране ще образоват държавни и общински чиновници по какъв начин да дават информация на жителите за процеса на енергийно възобновяване. Предвижда се основаването на от 6 до 28 центъра за " обслужване на едно гише ". Въвежда се и фигурата " на условно наименуван " профилиран медиатор ". Това ще бъде " бизнес партньорство сред Професионален домоуправител и Фирма, записана като снабдител на услуги за енергийна успеваемост ".
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР