Нови правила, по които НЗОК ще заплаща за помощни средства,

...
Нови правила, по които НЗОК ще заплаща за помощни средства,
Коментари Харесай

Нови правила за заплащане на помощни средства на хората с увреждания

Нови правила, по които НЗОК ще заплаща за помощни средства, съоръжения, уреди и медицински произведения за хората с увреждания, плануват промени в Наредба № 10, препоръчани за публично разискване от Министерство на здравеопазването.

В момента хората с увреждания с открита нужда от помощни средства получават целева помощ за разработване, покупка и/или ремонт, като се изключи медицинските произведения, които се заплащат изцяло или отчасти от НЗОК.

Новият ред, по който ще се дават съоръжения и медицински произведения е оптимално усъвършенстван и наличен за тях, в това число подаването на заявление за приемане на съответното произведение и неговото утвърждение ще се реализират по електронен път, показват от министерството.

Финансирането и даването на помощните средства по новия ред се реализират от НЗОК, като средствата за това се дават от държавния бюджет с трансфер посредством бюджета на Министерството на здравеопазването.

Повече пари за ремонт на жилища за налична среда

Националната здравноосигурителна каса към този момент ще заплаща помощни средства, съоръжения, уреди и медицински произведения при следните условия:

1. да са избрани самостоятелно за лицето с увреждания с медицински документ, публикуван от лекарска консултативна комисия, териториална експертна лекарска комисия или Националната експертна лекарска комисия при вземане предвид на медицинските условия, експлоатационните периоди и нужните медицински документи за даването им;

2. при определянето им от комисиите да бъде посочен съответния тип средство или съответната ремонтна активност, индивидуализирани със съответния НЗОК код;

3. да е утвърдено от шефа на РЗОК, надлежно от шефа на НЗОК заявката за даване на такива средства на лицето с увреждания или на упълномощено от него лице;

4. да дават отговор на условията на Закона за медицинските произведения и подзаконовите нормативни актове по неговото прилагане;

5. медицинските произведения да са включени в листата по член 30а, алинея 1 ЗМИ;

6. да имат стойност, до която се заплащат, избрана по реда на Наредба No 7 от 2021 година
 istock istock
Други промени в наредбата плануват да се прецизиране редът на възнаграждение от НЗОК на лекарствени артикули за домашно лекуване на територията на страната, както и на лекарствени артикули, прилагани в болничната здравна помощ и заплащани от НЗОК отвън цената на оказваните медицински услуги (това са лекарствени артикули, предопределени за лекуване на онкологични болести и лекарствени артикули, прилагани при животозастрашаващи кръвоизливи и незабавни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени коагулопатии).
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР