Нови над 800 000 лева отпуска държавата за деца, останали

...
Нови над 800 000 лева отпуска държавата за деца, останали
Коментари Харесай

Отпускат още 800 000 лева за малчугани, останали без място в детски градини

Нови над 800 000 лв. отпуска страната за деца, останали без място в детски градини. Парите ще компенсират разноски за развъждане и образование на децата от началото на годината до края на февруари.

За родителите обаче сумата от 413 лв. остава извънредно ниска. В началото на годината даже е имало закъснение при изплащането на парите, само че уверенията са, че към този момент всичко е наред.

На 4 години и половина Никол кандидатства няколко пъти за детска градина в столичния регион " Витоша ". Все несполучливо. Родителите ѝ аплайват за обезщетения повече от 2 години, с цел да покриват най-малко отчасти таксата за частна градина.

" Размерът на компенсацията се дефинира въз основата на показаните от родителите в общините документи, които удостоверяват размера на осъществените от тях разноски, директно свързани с образованието на децата им за съответния месец ", съобщи пред Българска национална телевизия Камен Йорданов, държавен специалист в дирекция " Финанси " в МОН.

" Компенсацията е извънредно ниска, тя е по-скоро, в случай че мога по този начин да се изразя, прахуляк в очите на всички, които не са признати. Ако го сметнем, 12 месеца по 1200 лв. приблизително излиза едно число, което след няколко години ти можеш да си купиш нов апартамент ", разяснява Александра, майка на 4-годишната Никол.

В ситуацията на Александра са стотици родители в същия регион по данни на общината. Към момента оттова регистрират към 600 неприети деца, въпреки през последните години да са разкрити над 550 нови места в детските градини. Очаквано ползата към обезщетенията в региона е голям.

" Ние сме най-динамично развиващия се регион. По последното броене на популацията регионът от 8-и по величина по население сега към този момент е на четвърто място със напълно дребна отдалеченост от третия. Не можем да наваксаме на този напън, който се получава ", добави Теодор Петков, кмет на регион " Витоша ", София.

И в Пловдив се борят с дефицита тук-там в детските градини. Компенсации от страната ще получат 7 деца.

" Децата са от целия град, само че обичайно повече проблеми имаме в Южен, в Централен и в Северен, където има малко по-голям дефицит тук-там в детските градини ", съобщи Стефан Стоянов, заместник-кмет " Образование ", община Пловдив.

" Изключително мъчно е сега в България просто да имаш дете. Не да мислиш за второ, не да мислиш за трето ", разяснява още Александра.

Родителите се надяват сумата на компенсацията да се увеличи след актуализация на бюджета. А децата без място в детските градини да намалеят.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР