Нови методики за изчисление на така наречения вискозитет на Вселената

...
Нови методики за изчисление на така наречения вискозитет на Вселената
Коментари Харесай

Тъмната материя ще доведе до Голям разрив на Вселената

Нови методики за пресмятане на по този начин наречения вискозитет на Вселената демонстрират, че тя по-скоро фактически ще приключи своето битие в хода на по този начин наречения Голям раздор – заличаване на цялата материя от силите на тъмната сила, настояват космолози в публикация, оповестена в сп. Physical Review D.

„ Възможно е, само че е едва евентуално, феноменът галактически вискозитет да дава отговор за всички тези процеси, които свързваме с това, че Вселената се уголемява с ускоряване. Но по-вероятно е той просто да оказва помощ на тъмната сила да форсира растежа на Вселената.

Ако е по този начин, ще можем да използваме данните за вискозитета за уточняване и проучване на нейната природа “, споделя Марсело Дисконци (Marcelo Disconzi) от университета Вандербилт в Нашвил (САЩ).

Както изяснява Дисконци, става дума не за елементарен вискозитет, присъщ за пастата за зъби и прочие елементарни течности, а за негов специфичен космологичен „ братовчед “, който разказва какъв брой един или различен газ или течност се съпротивляват на стесняване или удължаване. Това свойство на материята съвсем не ни е забавно във всекидневния живот, защото водата и прочие течности се считат от физиците за несвиваеми за елементарност на изчисленията.

От друга страна, тази форма на вискозитет провокира доста главоболия на космолозите, защото тя доста мощно пречи на създаването на модели на Вселената и проучване на процесите на нейния растеж и еволюция.

Става дума за това, че в случай че ускорим свита течност до светлинни скорости, то при избрани условия част от нея може да се движи по-бързо от скоростта на светлината, което е невероятно от позиция на актуалната физика. Поради тази причина множеството космолози просто пренебрегват този феномен, като го считат за незначителен.

Подобно решение, както демонстрират формулите за вискозитета и учредените на тях калкулации на Дисконци и сътрудниците му, доста изкривява визиите за това, какво ще се случи с Вселената при по-нататъшния ѝ растеж вследствие на съществуването на загадъчната тъмна сила.

Днес измежду физиците са известни две предсказания – Голям раздор и по-малкия му пагубен другар, Голям ледник. Вероятността за тяхното осъществяване зависи от това, по какъв начин тъмната сила реагира на разтягането. В първия случай става дума за цялостно заличаване на цялата материя на Вселената, даже атомите и обикновените частици, а във втория – за преустановяване на звездообразуването и разпада на галактиките вследствие на стесняване на плътността на междугалактичната среда.

Досега учените смятаха, че Вселената по-скоро ще се трансформира в „ ледник “. Новите формули на учените демонстрират, че цялостният разпад на Вселената в хода на Голям раздор е по-вероятен, в сравнение с било признато да се чака, заради това, че феноменът космологичен вискозитет не забавя, а оказва помощ на тъмната сила да уголемява рамките на Вселената.

В резултат на това след към 22 милиарда години даже атомите ще стартират да се разпадат на кварки и глуони, а галактиките, планетите и прочие небесни тела ще изчезнат още по-рано.

Този извод, както акцентират Дисконци и сътрудниците му, е бил получен от тях благодарение на нереални математически калкулации. Те би трябвало да се ревизират благодарение на модели на Вселената на суперкомпютри. Както се надяват физиците, техните формули ще оказват помощ да се уточнят свойствата на тъмната сила и да се разкрие нейната същина.

РИА Новости

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР