Нови изследвания разкриха интригуващо предимство на човешкото зрение пред това

...
Нови изследвания разкриха интригуващо предимство на човешкото зрение пред това
Коментари Харесай

Ново изследване на еволюцията на човешкото око

Нови проучвания разкриха завладяващо преимущество на човешкото зрение пред това на нашите далечни братовчеди маймуните. Благодарение на дребни разлики в структурата на ретината нашите очи са в положение да възприемат по-голям диапазон от сини тонове.


Откритието е направено от откриватели от Вашингтонския университет, Медицинския университет във Виена и Университета в Сидни. То хвърля светлина върху това по какъв начин са еволюирали човешките същества, откакто са се отделили от античните маймунски линии преди към 25 милиона години.

" Сравняваме синаптичния конектом за скица за цветово шифроване в човешката ретина със сходни схеми при маймуните мармозетки и макаци ", пишат откривателите в оповестена в научното издание PNAS публикация.

" Откриваме скица при хората, която отсъства при мармозетките и откриваме, че за човешката ретина синаптичните претекстове не следват каноничната архитектура, открита при маймуните макци ".

Изследователите се концентрират върху част от окото, наречена фовея, която съставлява хлътналост в ретината в задната част на окото, цялостна със светлочувствителни кафези с форма на дребни конуси. Тези колбички засичат светлинни талази, а фовеята е от решаващо значение за различаване на детайлите (например при четене или шофиране).

Различните типове колбички са предопределени да обработват разнообразни светлинни талази - къси, междинни или дълги. Тези колбички работят дружно в разнообразни комбинации, с цел да основат невронните вериги, които обработват светлината като цвят в мозъка.

Изследователите откриха, че връзките сред късовълновите колбички с дълговълновите и средновълновите колбички, които съществуват при хората, т.е. верига, сензитивна към синята светлина, липсват най-много при мармозетките. Открити са и други по-незначителни разлики в работата на невронните вериги.

" Нашите резултати могат да оказват помощ да се изясни за какво някои аспекти на човешкото цветоусещане не са добре планувани от физиологичните проучвания на зрителната система на маймуните макаци ", пишат откривателите.

Тъй като са толкоз близки с нас, маймуните постоянно се употребяват в проучванията на зрението, само че това ново проучване прибавя някои предизвестия, които би трябвало да се вземат поради, когато се опитваме да използван резултатите от тези проучвания към хората.

Как тъкмо и за какво се е появила тази разлика не е изследвано в този съответен труд, само че откривателите имат някои хрумвания. Например маймуните са имали податливост да се задържат по дърветата, до момента в който хората са изследвали откритите пространства - допустимо е някои зрителни характерности да са еволюирали, с цел да могат по-добре да намират храна и да останат живи при този сюжет.

Резултатите от това изследване прибавят някои забавни детайлности към това, което знаем за метода, по който обработваме образната информация и я изпращаме към мозъка - а разглеждането на окото в още по-малки мащаби би трябвало да докара до нови разкрития.

" Резултатите ни предсказват, че хроматичните сигнали в ранен етап се разграничават в човешката ретина и допускат, че решаването на казуса с човешкия конектом на наномащабно равнище на синаптичното свързване ще бъде от решаващо значение за цялостното схващане на невронната основа на човешкото цветно зрение ", пишат откривателите./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР