Нови 24 геоглифа бяха открити на перуанското плато Наска, което

...
Нови 24 геоглифа бяха открити на перуанското плато Наска, което
Коментари Харесай

Намериха нови геоглифи на платото Наска

Нови 24 геоглифа бяха открити на перуанското плато Наска, което до ден сегашен продължава да озадачава учените и буди хиляди въпроси без отговор. Екип от японски учени от университета Ямагата попаднал на находката, с помощта на актуалната триизмерна техника, с която обследвал терена.

Новите земни изображения съставляват лами и пламъци. Първоначалните проучвания посочили, че те предхождат станалите към този момент международно известни геоглифи на кондори, маймуни и паяци. Също по този начин откритите геометрични рисунки са по-малки от до момента известните. Тяхната величина е от 8 до 20 метра, според от изобразената фигура.

Японските учени считат, че геоглифите са основани някъде към 800-600 година преди новата епоха или с близо 200 години по-рано от до момента известните фигури, с които Наска си завоюва международна популярност.

Ръководителят на екипа провел проучването - Масато Сакаи, споделя, че новите фигури не са по този начин съвършени, както откритите преди този момент. Той е на мнение, че това са първите геоглифи, основани на платото и последователно след изработката им технологията се е усъвършенствала.

Най-голямата от неотдавна откритите фигури изобразява лама и е с дължина 20 метра, споделя още японският академик. Тя е била обрисувана, като в почвата контурите са били издълбани на няколко сантиметра дълбочина. Фактът, че новите форми са били по-слабо обрисувани в земята, е попречил те да бъдат открити по-рано, споделя още Сакаи.

До ден сегашен науката не е дала правдоподобно пояснение защо са служили големите геометрични фигури на платото Наска. Теориите са безусловно стотици, само че те не престават да всяват раздори измежду научната общност.

Най-популярните от тях са, че изображенията са имали функционалността на обсерватории, с цел да покажат от кое място изгряват и залязват небесните тела по време на равноденствията.

Много фенове има и хипотезата, че геоглифите са правени като форма на респект към боговете, като античните индианци са вярвали, че по този начин техните небесни господари ще им се любуват от небето.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР