Новата звезда на ЦСКА – Тобиас Хайнц, даде специално интервю

...
Новата звезда на ЦСКА – Тобиас Хайнц, даде специално интервю
Коментари Харесай

Тобиас Хайнц: Ще направим всичко, за да сме шампиони, ЦСКА е перфектното място за мен

Новата звезда на ЦСКА – Тобиас Хайнц, даде особено изявление за предаването „ Домът на футбола “ по DIEMA SPORT, в което разкри по какъв начин се е стигнало до прехвърлянето му на стадион „ Българска войска “, какви са упоритостите му с аления екип и националния тим на Норвегия.

Той разкри още за взаимния си престой в родината си с голмайстора на Манчестър Сити – Ерлинг Халанд и детайлности за своята другарка, която е с български корени.

Тобиас, измина повече от месец от прехвърлянето ти в ЦСКА. Как се чувстваш в клуба, тъй като си в нова страна, имаш нови съотборници, всичко е по-различно за теб. Приятно ли ти е в ЦСКА?

- Да, да усещам се доста добре тук още от първия ден. Всички се грижат доста добре за мен. Познавам се с Линдсет от преди и той ми оказа помощ доста. Мисля, че се вписах доста добре, а откакто видях каква беше атмосферата на първия мач усетих какъв брой съществено е всичко. ЦСКА е доста добър тим, със страхотни футболисти и добър треньор, а почитателите са просто неповторими.  

Как се стигна до прехвърлянето ти в ЦСКА. Имаше ли предложения и от други тимове, какво обаче те накара да избереш офертата на „ алените ”?

- Имах доста добър сезон в Норвегия през миналата година. Това притегли вниманието на доста тимове към мен. Всичко опираше до това кой ме желае най- доста. ЦСКА задейства нещата доста бързо. Свърза се с мен незабавно откакто разбра, че има опция да дойда в България и аз отговорих позитивно. За мен предлагането бе доста забавно и единствено след една среща с управлението към този момент бях наясно, че желая да дойда тук. Взех решението си доста рано, още трансферния прозорец не беше отворен и ще в средата на декември бях наясно, че това ще бъде идващият ми клуб. ЦСКА се намира на добра позиция, знаех, че клубът се бори за нещо огромно, а това се покрива и с моите ползи. Получи се съвършеното съвпадане и нещата станаха доста бързо.

Каква бе ролята на Джонатан Линдсет, тъй като сигурно за теб е по-добре да си на място, където познаваш някого?

- Да, той е страховит военен и приказвах доста с него. Ако не беше информацията от него за клуба може би нещата нямаше да станат толкоз бързо. Помага ми доста, имам му цялостно доверие и всичко, което ми сподели се оказа правилно. Благодарение на информацията от него въобще не се усещах като нов състезател тук.

Беше ли чувал нещо за българския футбол преди да се присъединиш към ЦСКА?

- Нямах доста информация. Бях чувал за Лудогорец, поради присъединяване им в шампионската лига. Знаех и за ЦСКА. Обикновено като чуеш това име се сещаш за тима от Москва и по-късно за отбора от София. Знаех, че това е най-големият клуб в България откъм извоювани трофеи и богата история. Освен това приятелката ми е от страната ви. Говорих с нейното семейство, те са от Созопол, те ми описаха за културата ви, което също доста ми оказа помощ.

Тук в България ли се запознахте?

- Не, тя живее в Норвегия, само че родителите й са от тук. Тя приказва български, само че всички живеят в Норвегия. Тяхната помощ ми бе доста потребна.

Започна още от началото на лагера в Турция, беше болен и това ти попречи да играеш във всичките контроли, само че какво е усещането ти от тима на ЦСКА?

- Да, пропуснах част от подготовката, тъй като бях болен, а и имах лека контузия. Не бяхме прецизирали незабавно и позицията ми на терена. Бях изпробван на разнообразни постове, само че откакто се върнахме от Анталия стана ясно какво се желае от мен и съм съсредоточен единствено върху това. Имаме отличен тим, доста играчи, които са на сходно равнище и конкуренцията за титулярното място е сериозна. Това е доста добре за нас, тъй като значи, че можем да бъдем мощно от самото начало до края на сезона. Лудогорец е зад нас, знаем го, само че до момента в който ние побеждаваме те не могат да ни настигнат, тъй като имаме преднина. Мислим мач за мач, не гледаме пет мача напред. Играхме предишния кръг против Септември. Мачът беше тежък, а се срещнаха два тима в двата края на класирането. Всеки мач е сложен, би трябвало да сме съсредоточени върху сегашното и да мислим за идващия мач.

Спомена мача със Септември, доста се изговори за гола, който отбелязахте, тъй като не им върнахте топката, когато имаха контузен състезател. Какво мислиш за тази обстановка?

- По това време бях на скамейката. Гледах към контузения футболист и в един миг видях, че топката отива в другата посока. Спомням си, че съдията даде знак, че играта може да продължи и ние изпълнихме тъч. Не видях кой е изчистил топката, а по-късно не сме говорили доста за това.

След първия отбор мач с екипа на ЦСКА почитателите започнаха да приказват положителни неща за теб. Те бяха впечатлени от твоето показване. Очакваше ли това, тъй като те към този момент си мислят, че ти можеш да окажеш помощ на тима в борбата за купата?

- Усещам доста обич от всички тук. В ЦСКА съм от месец и половина и в действителност се усещам обичан. Това е нещо, което в никакъв случай до в този момент не съм усещал. Играл съм в Турция, Швеция, Норвегия, само че такава обич от почитателите чувствам за първи път. Това ми дава доста мощ да давам най-хубавото от себе си. Те са доста директни по един прелестен метод и чакат да дадеш всичко от себе си. Те ти споделят „ ние сме ЦСКА, желаеме да си добре ”. Това значи доста. Чувството е неповторимо. Вече го чувствам. Много съм благополучен, че нещата се случват по този метод.

Саша Илич е легенда в Сърбия, по какъв начин се работи с него, тъй като сме слушали доста за качествата му, за способността да стимулира играчите преди по време и след мача.

- Да, той е страховит. Различно е когато треньорът ти е бил и огромен футболист. Той схваща мисленето на играчите, когато си запаса или когато би трябвало да играеш. Той е доста прелестен човек, само че знае добре по кое време би трябвало да превключи на режим мач. Сега той е треньорът.   Вдъхновява ни да се раздаваме доста за него, за клуба, за почитателите. Страхотен човек и топ треньор.

Чували сме по какъв начин се включва наедно с вас по време на тренировките, оправя ли се добре?

- О, да!  Наистина е добър. На квадратите е неповторим, включва се когато реши. Странно е, тъй като знаеш, че е бил добър състезател и знае какво би трябвало да направи. Да, не може да направи всичко, което ние вършим физически, само че това е в главата му. Подобно е на това, което Зидан е правил в Реал Мадрид, тъй като знаеш, че е беше неповторим футболист. Той обича да играе футбол.

Имал ли си различен подобен треньор в твоята кариера?

- Не, не в никакъв случай. Това е занимателното. Фантастичен е. Когато е вътре в квадрата и би трябвало да тича по топката става доста нервозен, а за нас футболистите е занимателно, само че в никакъв случай не съм виждал някой толкоз пъти да прокарва топката сред краката ни. Невероятно е и става доста занимателно.

Всеки почитател на ЦСКА към този момент приказва за борбата за купата. Тази година тимът е малко по-близо от предходните сезони. Не си играл против Лудогорец, само че вярваш ли, че сте по-добри от тях?

- Ние би трябвало да мислим по този начин. Ако не го имаме вяра няма по какъв начин да успеем.  Мога да ви кажа, че всички имаме вяра, че можем да станем първенци. Просто би трябвало да го демонстрираме всеки мач. Има някой мачове, които се водят по-големи от други, само че ние одобряваме всеки дуел като край. Дани Ганчев ни сподели същото. Срещу Септември бе край, в този момент ни следва още един против локомотив Пловдив. Това е нашия метод на мислене. Не би трябвало да мислим прекалено много напред в бъдещето. Трябва да останем в сегашното и да сме съсредоточени върху идващия мач. Ако вършим по този начин ще можем да побеждаваме във всеки мач и да станем първенци.

Спомена по-големите мачове, чувал ли си за съперничеството с Левски. В момента те не са в борбата за купата, знаеш ли нещо за дербито?

- Чух някои истории, знам за последния мач в шампионата, както и за изгубения край за Купата. Звучи като страховит мач, в който да играеш. Чакам го с неспокойствие, знам, че наближава и знам какъв брой доста значи той за почитателите.

Какво знаеш за идващия ви противник в шампионата Локомотив Пловдив?

- Не знам доста. Гледахме един техен мач, знам, че са четвърти в класирането, което значи, че ни чака тежък мач. Имат 6 загуби този сезон, показват се добре, не обичат да губят. Имат почитатели, които ще дойдат да ги поддържат и ще е още по-трудно за нас. Готови сме за това сигурно. Просто би трябвало да се подготвим добре за този дуел.

Колко дълго искаш да останеш в ЦСКА. Много задгранични играчи употребяват отбора като трамплин за някой различен тим, където да играят за повече пари, искаш ли да се задържиш по-дълго тук?

- Сега съм фокусиран единствено върху ЦСКА. Подписах дълготраен контракт, тъй че мисля единствено за представянето ми тук. Вълнуващо е, тъй като това е клуб, който желае да завоюва всичко и да играе в Европа. Имаме идентични цели, тъй че не съм си мислил и за миг да си потеглям скоро.

Може ли ЦСКА да бъде твоят късмет да играеш за националния тим на Норвегия. Ти към този момент си бил част от тимовете до 19 и 21 години. Вярваш ли, че един ден още веднъж ще играеш за родината си?

- Трудно е, тъй като сега всеки един национал на Норвегия играе в доста мощен тим. Нивото непрекъснати се подвига. Но а ЦСКА стане първенец и играем в европейските клубни шампионати, несъмнено има късмет. В момента обаче не мисля за това. Играл съм за националния тим на юношеско равнище, по-късно към този момент задачата ми е да се представям добре за клубния ми отбор.  Ако го направя, ще забележим какво ще се случи.

В последните няколко години всеки почитател, когато чуе Норвегия се сеща за Ерлинг Халанд. Познаваш ли го и играл ли си с него?

- Ние играехме във групировката до 21 години дружно. Това бе в интервала преди да отиде в Ред Бул Залцбург. Имаме няколко мача дружно, преди да бъде привикан в първия тим. Познавам го, всеки му е почитател. Гледам всеки един мач на Манчестър Сити поради него. Не е всекидневно за Норвегия да има толкоз огромна звезда. Той просто е на друго равнище. Удивително е и е ужасно за всички норвежци, да имаме такава звезда.

Какво го прави толкоз добър?

- Играех с него, само че в този момент той просто е на друго равнище. Неговата експедитивност, мощ. Много е интелигентен и има страховит завършващ удар. Удивително е да го виждам по малкия екран всеки уикенд. Той е доста учтив човек. Не се е трансформирал въобще като темперамент. Както беше преди години, подобен е и в този момент

Колко гола искаш да отбележиш за ЦСКА и какво предпочиташ- да отбележиш или да направиш асистенция?

- Преди съм казвал, че обичам да въвеждам. Сега играя на друга позиция в различен тим. Малко съм по- обратно на терена. Има някои неща в моята игра, която би трябвало да усъвършенствам. Мисля за това, което е по-добре за тима. Ако вкарам два или 10 гола, значимо е това да оказва помощ на ЦСКА. Нормално е хората да чакат от мен да означавам доста, поради представянето ми предходната година. Надявам се постоянно да съм измежду голмайсторите.

И за край какво би желал да кажеш на почитателите на ЦСКА в този сезон, който може да постави завършек на серията без шампионска купа?

- Искам всички да знаят, че даваме всичко от себе си. Идваме тук, упражняваме на 100%. Както се влагаме по време на заниманията ни, по този начин ще го създадем и на мачовете. В съзнанието ни е мисълта, че би трябвало да спечелим купата за нашите почитатели. Всеки ден работим доста крепко, с цел да успеем. Надявам се всички да останат до нас, сигурен съм, че ще го създадат, тъй като са страхотни. Надявам се, че ще реализираме задачите си. Ние ще създадем всичко допустимо за това.   
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР