Новата учебна година ще бъде с нова програма. Пред bTV

...
Новата учебна година ще бъде с нова програма. Пред bTV
Коментари Харесай

Промени наесен: Нова програма през новата учебна година


Новата образователна година ще бъде с нова стратегия. Пред bTV министърът на образованието аргументира измененията с написания прекомерно комплицирано и несъответен с възрастта на децата материал.

Най-проблемна за учениците е математиката. Промени в наличието ще има и в съвсем всички изучавани предмети. Какви са те - ще стане ясно до 30 юни.

25% по-кратки са образователните часове у нас по отношение на междинното за Европа. А с цел да се компенсира изгубеният материал е нужна смяна в продължителността на образователната годината, прецизираха от министерството.

И тази година по традиция - тя ще стартира на 15 септември, а по кое време ще завърши, занапред ще бъде обсъждано.

Сложни сметки и малко време за асимилиране на познания! Най-трудните предмети за седмокласничките Ивана и Биляна са математиката и физиката. Отделят всеки ден по 2 часа за уроците.

„ Учебникът е написан по доста сложен метод, а физиката е просвета, която би трябвало да се разбере в дълбочина, аз не съм човек на точните науки “, разяснява седмокласничката Биляна.

„ Би било добре да вземем за пример по математика да се упражняваме повече, да се отделя повече време “, добавя седмокласничката Ивана.

„ Има информация, която не ни е нужна и може да изпадне “, счита Биляна.

Че материалът е прекомерно комплициран, признават и от просветното миистерство. Затова към този момент се разискват промени в наличието на огромна част от изучаваните предмети.

„ Има прекалено много термини. Твърде доста академизъм. Искаме да го променим това. Не доближава времето за извършения и за насърчаване на уменията за изложение “, счита просветителният министър Николай Денков.

Проблем в усвояването на материала страната вижда и във обстоятелството, че образователната година у нас е по-кратка от тази в другите страни.

„ Трябва да помислим по какъв начин можем да удължим образователната година. Например както Великден не е на избрана дата. По същия метод ние сме привикнали 15 септември да е първият образователен ден. Но празникът е първият образователен ден, а не датата 15 септември. Това, което е най-подходящо, е на 7-8 септември да стартира образователната година “, сподели министър Денков.

Около 5 % от децата у нас не вървят на учебно заведение. Най-много в предучилищна възраст и тези сред 15 и 16 годишна възраст. Засега преподаватели и учебни шефове се въздаржат от мнения по измененията.


За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР