Новата учебна година е изправена пред пика на четвъртата вълна

...
Новата учебна година е изправена пред пика на четвъртата вълна
Коментари Харесай

В пика на четвъртата вълна: Какво очакват училищата и ВУЗ-овете през новата учебна година

Новата образователна година е изправена пред пика на четвъртата вълна от ковид. Макар огромна част от обществото да поддържа присъственото образование, формата директно зависи от епидемиологичната конюнктура в страната.

В студиото на " Денят стартира " тематиката разясниха Юлиан Петров от профсъюз " Образование " към КТ " Подкрепа ", Мая Зафирова, шеф на 140 учебно заведение " Иван Богоров " в София и Пламена Николова от Национална мрежа за децата.

Според Пламена Николова е най-добре образователната година да стартира присъствено и да продължи по този начин, до момента в който епидемиологичната конюнктура разрешава. Според нея обаче несвоевременно подхванатите ограничения са възможност пика на новата вълна да съвпадне с началото на образователната година.

Директорът на учебното заведение акцентира, че всички нужни ограничения от дълго време са отработени и че образователната година може да бъде извършена умерено.

От профсъюз " Образование " настояват, че децата би трябвало да стартират присъствено. Юлиан Петров не счита, че страната е отговорна, защото приказваме за обучение, което по принцип е измежду подредените браншове в страната. Той е сигурен, че просветителните институции са готови за всички разновидности на образование.

" Нека не използваме образованието и нашите деца за политически цели, тъй като първото затваряне в края на предходната година даже закъсня, само че второто затваряне нямаше никакъв резултат, нямаше никаква заболеваемост, нямаше заболели учители и възпитаници и в действителност децата се изпълваха с политически цели ", сподели Юлиан Петров.

Мая Зафирова твърди, че и досега родителите имат опция да не пускат децата си на учебно заведение, само че нормално би трябвало да посочат в действителност основателна причина за това.

" Нека в действителност повече родители бъдат спокойни, че в учебните здания изискванията са положителни. Сигурна съм, че всички сътрудници сега това вършат, те приготвят колкото се може по-добри да бъдат изискванията за старта на новата образователна година. Малките възпитаници би трябвало да бъдат присъствено непрекъснато и по-големите, доколкото е допустимо, оптимално повече ", съобщи шефът на 140-о учебно заведение.

Според Пламена Николова доста се спекулира с думата " дискриминация " във връзка с имунизациите.

" Ако фактически, откровено всички настояват, че биха желали да не натоварваме здравната система и да не използваме лекарското съсловие за поредна, трета към този момент зима, би трябвало да създадем всичко допустимо това да се случи и един от инструментите, с които не разполагахме предните талази бяха точно имунизациите ", сподели Николова.

По думите на Мая Зафирова децата имат потребност да поддържат връзка със съучениците си. Тя съобщи, че в нейното учебно заведение са обезпечени устройства, с които да се улесни онлайн образованието.

Изследване на профсъюз " Образование " демонстрира, че имунизираните и преболедували учители са повече, в сравнение с е оповестило Министерството на здравеопазването. Според друго проучване 46,3 % от учителите нямат лично цифрово средство. Юлиан Петров акцентира, че учителите са се изтощили да работят в електронна среда.

Висшите образователни заведения са готови за всевъзможни сюжети. Темата разяснява ректорът на Русенския университет " Ангел Кънчев " проф. Христо Белоев.

Вижте диалога с него във видеото:

В Русенския университет към този момент стартират присъствено образование:

" Имайки опита от изтеклата образователна година, в която започнахме присъствено - 6 седмици, по-късно преминахме на онлайн образование, сме се подготвили във всеки един миг да превключим на различен тип образование ", съобщи ректорът.

В университета са създадени няколко разновидността - единият е напълно присъствено образование, при което се съблюдават всички противоепидемични ограничения. Има подготвеност и някои курсове да не се посещават, според от заболеваемостта в страната.

Според проф. Белоев е много мъчно да има критерии за имунизация на студентите, по сходство на Медицинския университет в Пловдив.

" Те са пълнолетни жители, това би трябвало да бъде един съзнателен акт ", съобщи той.

По думите му 55% от преподавателите и чиновниците в районно управление (на МВР) са имунизирани, а дружно с преболедувалите - към 60% са предпазени. Той акцентира, че и през тази година ще създадат акция за имунизиране измежду останалите преподаватели.

Ректорът изясни, че през миналите две години всеки един учител ежеседмично е представял отчети за извършеното онлайн образование. Той съобщи, че като резултат от това, при започване на предходната образователна година в районно управление (на МВР) са почнали с съвсем 100% онлайн основани образователни запаси.

" Всеки би си задал въпроса дали студентите не употребяват някакви други способи. Искам да уверя всички, че има създадена процедура за онлайн полагане на изпити, онлайн удостоверяване на семестри. Изпитите протичат сносно и в случай че студентът желае да направи нещо не както би трябвало, преподавателят го вижда ", означи проф. Белоев.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР