Новата шефка на Агенцията по вписванията Габриела Козарева сяда в

...
Новата шефка на Агенцията по вписванията Габриела Козарева сяда в
Коментари Харесай

Габриела Козарева – С красив почерк

Новата шефка на Агенцията по вписванията Габриела Козарева сяда в горещия управителен стол, в миг когато Търговският указател не работи, а комерсиалният оборот в страната е изцяло блокиран.

Тя идва от много по-спокойното място на изпълнителен шеф на Агенцията за поощряване на дребните и междинните предприятия. На този пост обаче Козарева остана едвам половин година. “Аз съм човек с подобаващото обучение за тази цел и с решението да го свърши ”, споделя тя преди време във връзка назначението си в организацията. Според нея информацията е това, което най-вече липсва на дребните и междинни предприятия у нас.

Габриела Козарева е родена на 24 октомври 1977 година, а през 1996 година приключва междинното си обучение, като ученик на Националната гимназия за антични езици и култури “Св. Константин-Кирил Философ ”.

През 2001 година се дипломира като магистър по право в Юридическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски ”, със специализации по правосъдие, обществена администрация и интернационално право и интернационалните връзки.

След това работи като правосъден асистент във Върховния административен съд, като неин патрон е тогавашният заместник-председател на Върховен административен съд Светла Петкова, която след това беше определена за член на предходния Висш правосъден съвет. “Габриела е един от първите правосъдни помощници, тъй като до 2001 година нямаше такава служба. Избрана беше с конкурс, който устоя с отличие ”, напомня си арбитър Петкова. Заради съвършения й британски оказва помощ в интернационалната активност на Върховен административен съд и контактите му с Международната асоциация на администрацията.

Вече с юридически стаж Козарева се насочва към частния бизнес и в интервала 2007-2011 година е юридически съветник на редица локални и задгранични търговски сдружения, опериращи в региона на инфраструктурното създаване, недвижими парцели, капиталово финансиране, корпоративно структуриране, защита на конкуренцията, околна среда и други

От 2011 до 2015 година работи като шеф на дирекция “Правни и корпоративни въпроси ” в “Нафтена промишленост Сърбия нефт ” ЕООД, дъщерно сдружение на “Газпромнефт ” АД.

През 2015 година Козарева сменя частния бизнес за кариера в държавната администрация. Първото й предопределение е като шеф на Дирекция “Спортна инфраструктура и ръководство на държавното присъединяване ” в Министерството на младежта и спорта, където е била до назначението й за зам.-министър през май 2017 година През февруари тази година оглави Агенцията за дребни и междинни предприятия.

На въпрос за какво сменя частния бизнес с политическа кариера Козарева споделя: “Мисля, че съм разгледала обстановката от всички вероятни ъгли. Тежката тематика дава опция за работа. Бих желала, в случай че изобщо допуснем опцията да не се оправим, да е заради неналичието на лични старания, а не заради справедлива неспособност. Да има пространство, да имам опция. От там нататък всичко е въпрос на избор и старания. ”

За персоналния й живот се знае малко. Според 14-годишния й наследник и приятелите й, Габи, както я назовават околните й, е изключителна майка. Двамата имат доста мощна връзка, а младежът радва семейството с отлични оценки. Тази година слага нови провокации и за двамата. Козарева влиза в Агенцията по вписванията в най-невралгичния миг от основаването й – рецесията с Търговския указател. А синът й, след завършването през тази година на лицея в Горна Баня, ще учи в едно от елитните столични учебни заведения.

Козарева е от професорско семейство. Баща й е професор по екология, а майка й – професор по право в СУ “Св. Климент Охридски ”.

Самата тя владее три езика – британски, съветски и италиански. Завършила е двугодишен отдалечен курс на образование в университета в Кеймбридж по британско и европейско право.

Специализира в Лятното учебно заведение по европейско право при Института по обществена администрация и европейска интеграция. Приятелите й споделят, че има много фино, по скорпионски хапливо възприятие за комизъм, без обаче да е язвителна.

Предстои да разберем дали то ще й помогне в тежката задача, която й следва – да върне доверието на жителите в работата на поверената й организация.

Обича Италия и книгите


Козарева не крие любовта си към Италия и книгите. Любовта й към Италия идва от годините, изкарани в НГДЕК. Ако има опция да избере дестинация за къса екскурзия, то наложително ще бъдат дребните и пъстри градчета по Ботуша. А в куфара й постоянно има място за книги, закупени от Италия. Всъщност, персоналната й библиотеката е респектираща, признават приятелите й. По рафтовете в дома й са всички български класици, най-новата ни литература, многочислени издания на британски, съветски и италиански. Един път месечно Габриела има традиция да добавя с 3-4 нови книги домашния си фонд.

През годините там са намерили място и албуми с творчеството на Микеланджело и Рембранд.

За нея


Мисля, че ще се оправи


Мисля, че ще се оправи. Аз не я познавам, питайте хората, които са я предложили – Обединени патриоти. Когато имаш съдружно държавно управление, имаме написани отговорности по назначението на длъжностни лица. И това ми беше подадено. Аз не мога самичък да ги назначавам. Не е и редно.

Бойко Борисов, министър-председател на България


Не се съмнявах, че ще напредне доста


Имам извънредно хубави усещания от взаимната ни работа с Габриела Козарева. С качествата си оказа помощ доста да се утвърди институтът на правосъдните помощници. Владее съвършено няколко езика, преди всичко британски, включи се и участваше и в интернационалната активност на Върховен административен съд. Беше доста всеотдайна и още тогава не се съмнявах, че ще напредне доста в юридическата специалност.

Светла Петкова, юрист, някогашен зам.-председател на Върховен административен съд и член на Висш съдебен съвет


Тя е експерт


Познаваме се, откогато заемаше поста заместник-министър на спорта. Тя е огромен експерт. Обмисля всяко едно решение, вследствие на което резултатите са сполучливи. Спокойна и невъзмутима, дава късмет на хората към себе си да се потвърдят в работна среда. Не не помни кой с какво е съдействал за работния развой.

Александър Минев, зам.-директор на Агенция за поощряване на дребните и междинните предприятия


Знае тъкмо какво може


Абсолютен естет, изпипва всичко до последния подробност, в никакъв случай не прави нещата, просто, с цел да отметне работата. Знае тъкмо какво може, с ясна преценка за себе си и личните си благоприятни условия. Интелигентен, рационален, твърдоглав, самоуверен и доста виновен човек и нямам никакво подозрение, че и в този момент ще се оправи, както постоянно до момента.

Емилия Караабова, шеф “Връзки с обществеността и протокол ” към Омбудсман на Република България
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР