Новата план-сметка за 2023 година не е неочаквана, защото ако

...
Новата план-сметка за 2023 година не е неочаквана, защото ако
Коментари Харесай

Проф. Дуранкев: Финансовият министър има още няколко карти в ръкавите си, които ще извади по-късно

Новата план-сметка за 2023 година не е непредвидена, тъй като в случай че един бюджетар не може да скрие или да открие 1 милиарда повече или по-малко, той не заслужава да бъде финансов министър. Това разяснява в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " икономистът проф. Боян Дуранкев.

" Асен Василев има много стаж като финансов министър, с цел да знае къде по какъв начин да пипне, с цел да реализира тези цели, с които в действителност е обвързвано ръководството на обединението или на каквото и да било. Простите сметки, които могат да се създадат на база на тези думи, които изрече финансовият министър е, че разликата от плана на служебния кабинет, който беше обсъждан и новия план, който ще се внесе, ще би трябвало да бъде малко над 7 милиарда лв. по-малко като бюджетно салдо ", изясни икономистът.

По думите му евентуално тези 3% недостиг ще бъдат спазени: " Финансовият министър има още няколко карти в ръкавите си, които ще ги извади по-късно евентуално, тъй като той работи с макрорамката на служебния кабинет, т.е. упованията са за 1,8% растеж на брутния артикул. До този миг на база първото тримесечие от 2023 година, брутният вътрешен артикул нараства с 2,3%, т.е. доста е допустимо брутният артикул да бъде много по-голям в сравнение с се очакваше и надлежно приходите в бюджета да бъдат по-високи ", означи проф. Дуранкев.

Той добави: " Заставаме пред алтернативата дали да заколим кокошката, с цел да си сготвим апетитен бульон, или да я оставим да ни снася яйца. Очевидно е, че в тази ситуация няма да имаме задоволително яйца от новата годишна продукция, а в действителност орязването на финансовите разноски няма да води до положителни резултати за бъдещето на стопанската система. Тоест, сега ние колим кокошката, само че не я оставяме да снася яйца, това е казусът. вторачваме сега за този 3% недостиг на бюджета, само че забравяме, че има още един знак по който ще съдят България дали е почтена да влезе в еврозоната и това е хармонизираният показател на инфлацията. Тоест, в случай че желаеме да отговаряме на критериите, с изключение на 3% бюджетен недостиг, инфлацията би трябвало да падне под 4% на годишна основа, нещо, което тази година сигурно няма да се случи ", разяснява икономистът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР