Новата книга на проф. Георги Фотев Диалогичният разум ще бъде

...
Новата книга на проф. Георги Фотев Диалогичният разум ще бъде
Коментари Харесай

Новата книга на проф. Георги Фотев Диалогичният разум ще бъде представена в Централен военен клуб

Новата книга на проф. Георги Фотев " Диалогичният разсъдък " ще бъде показана на 16.11.2022 година (сряда) от 18.00 ч. в Централен боен клуб.

 

В представянето ще вземат присъединяване проф. Владимир Градев и Филип Копецки (флейта - Бах Пиацола).

***
Разумът търси себе си в трагичната и нелинейна историята на човечеството. В началото е логосът, който отхвърля мита. Във вековете пораждат голям брой форми и вероятности на разсъдъка. Той е монологичен или диалогичен. Диалогът е фундаментален онтологичен акт на взаимно признание сред човешките същества. Полярната диаметралност на диалогичния разсъдък е радикалната негация и незначителност на Другия, считан за не-човек и заслужаваш иго или гибел. Убиецът на разсъдъка е чудовището. Чудовището е о-без-образен човек: няма лице. Неговата душа е непрогледен мрак. Лицето на рационалния индивида от плът и кръв е прозорец към безкрайността в нравствен (свръхестествен) смисъл.

 

/Откъс/

___

Георги Фотев е почетен професор и сенатор на Нов български университет. Автор е на огромен брой научни изявления у нас и в чужбина. Той е един от ръководителите на European Values Study. Действителен член на European Academy of Sciences and Arts от 1993 година Бил е гост-професор в задгранични университети.

 

Сред главните му книги са: Социална действителност и въображение (1986, изд. на гръцки език в Атина, 1996), История на социологията т.1-2 (1993, ), Другият етнос (1994), Ethnicity, Religion and Politics (1999), Криза на легитимността (1999), Граници на политиката( 2001), Диалогична социология (2004), Дисциплинарна конструкция на социологията (2006), Ценности против хаос (2009), Българската потиснатост (2010), Сфери на полезностите (2012), Смисъл и схващане (2014), Човешката неустановеност (2016), Социологията като строга просвета ( 2018 ), Феноменология на възприятията (2018) и други

 

В чест на проф. Г. Фотев е оповестен сборникът Светове в социологията (2006) с присъединяване на негови възпитаници, сътрудници и на международни имена в социологията като Зигмунт Бауман, Едуард Тирикян, Майкъл Бъроуей, Джон Рекс, Янош Корнай и други

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР