Новак Джокович ще се завърне в Тура през следващата седмица

...
Новак Джокович ще се завърне в Тура през следващата седмица
Коментари Харесай

Джокович: Искам да се завърна в Мелбърн; случилото се ме мотивира допълнително

Новак Джокович ще се завърне в Тура през идната седмица на шампионата в Дубай, като това ще бъде първа негова изява на корта след злополучните събития през януари и депортирането му от Австралия. През днешния ден Сръбската национална телевизия излъчи изявлението на международния номер едно, в което той даде отговори на някои от най-често задаваните въпроси във връзка със случилото се от началото на годината.

За събитията в Австралия

- Винаги ще помня всички прелестни неща, които ми се случиха в Мелбърн. Имах доста специфични моменти там както в професионален, по този начин и в персонален проект. Въпреки събитията тази година се не преставам да имам страхотна връзка с Австралия. Случилото се през тази година беше изцяло ненадейно. Ще бъде мъчно да го не помни, само че желая да се върна в Мелбърн в бъдеще и още веднъж да играя на Rod Laver Arena.

За финала на Аустрелиън Оупън

- Не ми беше елементарно да виждам мача за купата и макар че нямах предпочитание да го върша, бях заставен заради събитията вкъщи. Жена ми и синът ми го следиха. Бях безпристрастен - който и да беше спечелил, аз губех във всеки случай, нали по този начин? (смее се). Не желаех да бъда прекомерно прочувствено зает, желаех да бъда на корта.

За връзките си с Медведев

- Даниил е извънредно добър човек, имаме страхотни връзки между тях, почитам го. Мисля, че самият той прави оценка, че му помагах, когато беше млад. Тренирахме дружно, давах му препоръки, отговорих му на някои въпроси. Отношенията ни се усъвършенстват непрестанно.

Той ми изпрати известие 45 минути след финала в Мелбърн, което ме изненада. Не бих желал да споделям наличието на известието, защото е персонално, и ще разкрия единствено, че изразихме взаимната си поддръжка един към различен в този миг. Даниил постоянно е автентичен и не се опасява да показва мнението си. Невинаги е политически правилен, което няма да се хареса на доста хора - припомня ми за мен в това отношение.



За изявлението пред L`Equipe

- Това беше неточност. Уважавам Франк (Рамела), който ми взе изявлението, той е в тенис средите по-дълго от мен. Отлагахме това изявление известно време и разбрах, че съм позитивен чак откакто той към този момент бе дошъл в Белград. Не смъкнах маската си по време на цялото изявление, съблюдавах физическа отдалеченост. Не бях с маска само на фотосесията, само че в този интервал и Франк, и фотографът бяха на няколко метра от мен. Признавам, че това, което направих, беше егоистично, беше неточност. Разбирам, че не всички хора ще ми простят и разбирам критикуващите ме.

За обявата си в Instagram, в която разкри, че е получил здравно изключение и че ще пътува за Австралия

- Възпитан съм да оценявам искреността. Бях наясно, че името ми се загатваше в медиите през последните 2-3 месеца. Исках да бъда открит пред обществото. Не скърбя. Няма по какъв начин да знам дали нещата щяха да бъдат разнообразни, в случай че не бях разгласил това. Никога не ми е минавало през мозъка, че ще би трябвало да приказвам за медицинските си досиета, с цел да играя тенис.

За възможностите си да завоюва купата, в случай че беше играл на Аустрелиън Оупън

- Нищо в живота не е обезпечено, само че имайки поради резултатите ми в Мелбърн през годините, харесвах възможностите си в Австралия тази година. Когато играя на Rod Laver Arena, имам възприятието, че съм в задния си двор. От почитание към Рафаел Надал, който победи, както и към всички останали играчи, не дръзвам да настоявам, че щях да печеля, само че мисля, че имах добър късмет.



За реакцията на останалите тенисисти

- Уважавам сътрудниците си и разбирам, че някои от тях не желаеха да приказват обществено за това, а други ме подлагаха на критика или не утвърдиха метода, по който влязох в Австралия. Иска ми се единствено да изслушат моята позиция за случилото се. Позицията, в която бяха сложени, не беше приятна. Имаше толкоз доста внимание върху целия този проблем и разбираемо, желаеха да приказват за себе си и за шампионата.

Ник Кирьос ме изненада прелестно, благодарих на него и на всички останали, които се застъпиха за мен, Ализе Корне да вземем за пример. Получих доста известия от някои играчи, само че те нямаха предпочитание да изразят позицията си обществено. Разбирам ги, обстановката беше комплицирана.

За бъдещите си проекти

- Избрах да се съсредоточа върху нещата, които към този момент съм постигнал, и да бъда признателен за тях. Не знам какво ми е подготвило бъдещето. Надявам се на най-хубавото и чувствам, че към момента имам време. Всичко, което се случи, ще повлияе на завръщането ми в Дубай. Ще се опитам обаче да канализирам цялата тази сила и да я трансформира в гориво както душевен, по този начин и физически. Несъмнено сега имам спомагателна мотивация.

Олимпийски орден, изключително златен, постоянно е бил моя огромна цел. За страдание, нямах късмет да се боря за него в предишното. Планирам да играя в Париж през 2024 година Превъртах мача си със Зверев в Токио доста пъти, пробвайки се да схвана какво се обърка. Играх великолепно до този миг, само че внезапно усетих, че се движа на изпарения както душевен, по този начин и физически.



Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР