Новак Джокович се класира за своя 34-ти финал в турнирите

...
Новак Джокович се класира за своя 34-ти финал в турнирите
Коментари Харесай

Джокович за Алкарас: Крампите са част от спорта; и двамата бяхме на предела на силите си

Новак Джокович се класира за своя 34-ти край в шампионатите от Големия шлем, откакто в петък надви над Карлос Алкарас в полуфиналите на Ролан Гарос. Дългоочакваното представление сред двамата напълно оправда високите упования през първите два сета, след което обаче при започване на третата част 20-годишният испанец получи схващания, които не му разрешиха да продължи да играе на досегашното си високо равнище и лишиха от качеството на тениса в оставащите минути от дуела. Самият Джокович не спести суперлативите си по адрес на своя по-млад сътрудник по време на последвалата конференция, като в същото време разяснява освиркванията по собствен адрес и физическото си положение преди конфликта за трофея в неделя.

Какво сподели на Алкарас при поздрава на мрежата след мача?

- Казах му, че разполага с доста време пред себе си и че ще завоюва купата на Ролан Гарос голям брой пъти в бъдеще. Нямам никакво подозрение в това. Той е необикновен тенисист, който има голям набор от качества, придава страхотна динамичност и скорост на всеки един собствен удар, изцяло приключен състезател е. Вече има една купа от Големия шлем в сбирката си, той е най-младият номер едно в историята, тъй че има доста аргументи, заради които да бъде оптимист за това, което му следва.

Двубоят не приключи по метода, по който ни се искаше, само че почит към него за това, че доигра мача и не се отхвърли до последната точка. Беше явно, че изпитваше проблеми с напредването си. Случилото се беше неприятно за публиката, за конфликта, който беше от толкоз огромно значение за всеки от нас. Но това е част от спорта. Случва се, когато играеш с извънредно висок интензитет, както всеки от двама ни правеше през първите два сета. Силите бяха изцяло изравнени, беше доста изтощително от физическа позиция. Пожелавам му бързо възобновяване и съм сигурен, че ще се върне мощен.

Алкарас показа, че крампите са се дължали на напрежението, което е изпитвал, и фактът, че играе против теб, също е съдействал за това. Чувствал ли си се ти по сходен метод преди?

- В началото на кариерата си физиката ми не бе на изключително високо равнище и имах усложнения от сходно естество. Мога да схвана страстите и събитията, които оказват въздействие върху душeвността в сходни дуели. Може би за първи път в кариерата си той бе огромният любимец за купата, а не тенисистът, който е кадърен да сервира изненадата. Вероятно точно това му е повлияло, само че то е част от неговото израстване. Той е единствено на 20 години, тъй че има цялото време пред себе си. 

Публиката на няколко пъти те освиркваше. Как реагираш на това?

- Не ми пречи. Не е първият и евентуално няма да е последният път. Просто ще не преставам да спечелвам. 

Във втория сет взе медицински таймаут. Има ли нещо притеснително преди финала в неделя?

- Както споделих, интензивността в разиграванията бе извънредно висока. И двамата го усетихме и бяхме на лимита на силите си. Нивата ми на сила се бяха намалили след края на втория сет и за мен беше доста значимо да стартира мощно третата част, само че тогава се случи тази непредвидена обстановка. От този миг нататък двубоят напълно се промени.  

 

 

 

 

 

 

 

 

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР