Новак Джокович днес се завърна на върха на световната ранглиста

...
Новак Джокович днес се завърна на върха на световната ранглиста
Коментари Харесай

Впечатляващото завръщане на Джокович на върха

Новак Джокович през днешния ден се завърна на върха на международната класация за първи път от две години. Той измести Рафаел Надал и за 224-та седмица ще бъде на първото място в света. Сърбинът е първият състезател, който в границите на една година е отвън топ 20 и стига до номер 1, след Марат Сафин, който направи това през 2000 година Руснакът е 38-и в света през февруари 2000 година и стига до първото място на 20 ноември същия сезон.

" Като погледна през какво минах предходната година, това е феноменално достижение. Разбира се, доста съм благополучен и горделив от това. Преди пет месеца, в случай че някой ми беше споделил, че това ще се случи. Аз постоянно имам вяра в себе си, само че бе доста малко евентуално, като вземем поради къде бях в ранглистата, по какъв начин играех и по какъв начин се усещах ", показа Джокович.

Новак претърпя интервенция на десния лакът през януари след Откритото състезание на Австралия, а това беше първият шампионат, на който взе участие от шест месеца. Той се събра още веднъж с дългогодишния си треньор Мариан Вайда преди Мастърс-а в Монте Карло през април и стартира шампионата в Рим с шест победи и шест загуби от началото на сезона. От тогава той е със статистика 43-5, а след " Уимбълдън " има 31 победи и 2 загуби.

31-годишният сърбин завоюва две трофеи от Големия шлем, а след успеха си над Роджър Федерер на финала в Синсинати той стана първият тенисист с трофеи от всички девет шампионата от сериите Мастърс.

Тенисистите, които са били най-дълго на първото място в международната класация:
1. Роджър Федерер (310 седмици)
2. Пийт Сампрас (286)
3. Иван Лендъл (270)
4. Джими Конърс (268)
5. Новак Джокович (224)
6. Рафаел Надал (196)
7. Джон Макенроу (170)
8. Бьорн Борг (109)
9. Андре Агаси (101)
10. Лейтън Хюит (80)
11. Стефан Едберг (72)
12. Джим Къриър (58)
13. Густаво Куертен (43)
14. Анди Мъри (41)
15. Илие Настасе (40)
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР