Нова Загора излиза на протест срещу обгазяване от инсталация за

...
Нова Загора излиза на протест срещу обгазяване от инсталация за
Коментари Харесай

Новозагорци блокират „Тракия“ и пътя за Свиленград

Нова Загора излиза на митинг против обгазяване от апаратура за биогаз на компания " Градус 2 " ООД. " Миризмите се разнасят из целия град всеки ден от месеци насам. Общуването ни с институциите е дълго, без резултат, поддържаме настояванията си с документи. Можем да ви ги предоставим, в случай че пожелаете ", споделят от Инициативния комитет " Нова Загора желае да диша ", който провежда митинга.

Той ще стартира през днешния ден в 17:30 ч. Протестното шествие ще тръгне от автогарата и ще спре пред инсталацията за биогаз на входа на града. Участниците декларират, че ще блокират пътя към Свиленград, както и автомагистрала " Тракия ", като това ще продължи до 20:00 ч.

" Очакваме към 500-600 души от Новозагорско да се включат в шествието. Всеки, който желае да поддържа чистия въздух, е добре пристигнал ", споделят още от инициативния комитет.

От там разпространиха и последното публично мнение (все още не обявено) на Временната комисия към Общинския съвет в Нова Загора, от което е видно, че отговорността се прехврърля към институциите, които са разрешили инсталацията на компания " Градус ". Докладът е изпратен до шест министерства, основния прокурор и омбудсмана. От него се схваща, че има подозрения за противозаконен градеж, нарушавания на разпоредба 1774/2002 на Екологичен потенциал, правилник (ЕО) №208/2006 на Европейска комисия и други " Но не се дава пояснение за какво замърсяването на въздуха, водата и почвата в региона на Нова Загора продължава ", разясняват от инициативния комитет, който е изпратил към този момент сигнал и до Министерството на здравеопазването.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР