Нова вълна на негодувание срещу пълната липса на заинтересованост към

...
Нова вълна на негодувание срещу пълната липса на заинтересованост към
Коментари Харесай

Карлово на нокти! Фабрика „Евлоги Георгиев рухва и отвътр...

Нова вълна на възмущение против цялостната липса на заинтригуваност към постройката на фабрика „ Евлоги Георгиев “ в Карлово залива обществените мрежи. Недоволството е ориентирано към притежателя на парцела проф. Димитър Тадаръков, както и към компанията „ Пиринпласт “ АД, представлявана от Димо Тадаръков, която все още публично има постройката.

Десетки карловци напомнят, че на 18 юли, навръх рождения ден на Васил Левски, рухна покривът на знаковата Вълнено-текстилна фабрика в Карлово, издигната тъкмо преди 130 години - през 1891, от Евлоги Георгиев и дарена на община Карлово, с цел да обезпечи занаят на локалните хора, а с облагата от активността да се устоят болничното заведение и едно учебно заведение в града.

„ Марица “ следи сагата с фабрика „ Евлоги Георгиев “ от 20 години, когато парцелът бе добит от компанията на Димитър Тадаръков „ Буллизинг “ посредством приватизация на предприятието „ Карловска коприна “ – лице на текстилната промишленост у нас в продължение на 40 години по време на социализма.



Глас на възмущение в обществените мрежи против безхаберието към това скъпо подаяние надига и инженер Temenujka Papazova, която е инженер конструктор. Ето и нейният коментар в профила Деволюция във ФБ. То е оповестено директно след визитата и при фабриката като експерт.

" В петък, 16 юли, имах опцията да посетя и огледам като инженер конструктор тази знакова за Карлово постройка, монумент на културата, подаяние от Евлоги Георгиев на общината, и да видя от вътрешната страна какви са провалите на занемареност. След къс диалог по телефона със притежателя Тадаръков и мнението ми като конструктор за сериозните ограничения, които би трябвало да се подхващат, той ми изясни, че в действителност желае единствено едно палиативно покриване, евентуално единствено да не нервира жителите и аз му споделих да не ме търсят повече. Вчера, на рождения ден на Левски покривът е рухнал дефинитивно. Дано грохотът, с който е паднал да разсъни най-сетне спящата власт и общество за провалите от тази подправена прослойка " предприемачи ", която беляза нашия преход единствено с съсипия “, написа Temenujka Papazova. Тя разгласява и свои фотоси от фабриката от вътрешната страна.

Сградата стартира да се разрушава доста съществено в края на юни след първите проливни дъждове това лято. Както „ Марица “ писа, тогава притежателят отхвърли достъп на общината до парцела, с цел да бъде осъществен спешен ремонт. А пред „ Марица “ Димитър Тадаръков съобщи, че постройката е монумент на културата от локално значение, че той не можел да предприеме нищо без позволение на Министерството на културата. Междувременно обаче след сигнал на община Карлово Министерството на културата стремително изпрати инспектори да ревизират положението, а притежателят бе длъжен да извърши ремонт.



Преди броени на входа на фабриката се появи табела " Обектът е в ремонт ", само че ремонтни действия там не се виждат.

На свое съвещание през днешния ден Общинският съвет в Карлово даде ход на процедура за кандидатстване пред Оперативна програма „ Региони в напредък “ с план за реституция и акомодация на вилата на Евлоги Георгиев, която е част от архитектурно-промишления отбор дружно с фабриката идруги здания. Вилата обаче е благосъстоятелност на община Карлово.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР