Нова тв Неясноти с даряването на кръвна плазма. Зрители на NOVA

...
Нова тв
Неясноти с даряването на кръвна плазма. Зрители на NOVA
Коментари Харесай

Граждани сигнализират за неясноти при даряването на кръвна плазма

 Нова тв Неясноти с даряването на кръвна плазма. Зрители на NOVA алармират, че даже когато намерят донор, плазмата мъчно стига до хората, които се нуждаят. Според здравните управляващи поименното даряване не би трябвало да е допустимо, макар че то се случва.

Заради липса на връзка сред Националния център по трансфузионна хематология и лечебните заведения в страната, плазма, дарена от близки на заболели, не стига до тях дни наред. Затова и под натиска на околните стартира поименно даряване, което е в прорез с разпоредбите. Въпреки него плазмата още веднъж закъснява. Според донорите в Кръвния център записват за няколко дни напред, даже седмица, а през това време нуждаещият се може да почине. Такава е историята на мъж от Петрич.

След като положението на 55-годишния Симеон се утежнява, в резултат на ковид, той е признат в болничното заведение в града.

" След втория-трети ден ни споделиха, че е интубиран и ще се наложи да търсим кръвна плазма. Намерихме момче, което подари такава и ни споделиха, че най-късно в понеделник, кръвната плазма ще бъде в Петрич. Ще гледат обаче, в случай че може да ни я изпратят в неделя вечерта ", споделя Жана Василевска.

По телефон околните схващат, че плазмата е прелята. По-късно обаче се оказва, че това не е по този начин и получават ново позвъняване. " Към обед ми звънна същата лекарка, и ми сподели: " Много се оправдавам, новините са неприятни, татко ви умря ". Аз съм бременна и бях в потрес - по какъв начин, за какво, нали му е прелята кръвна плазма. Тя ми отговори с думите - " И аз по този начин ", споделя Василевска.

За да схванат истината, околните вземат решение да потърсят Кръвния център в Благоевград. " Оттам ми споделят, че са изпратени два сака на името на татко ми, след което аз отново звъня на съответния доктор и го запитвам по какъв начин по този начин са платени два сака кръвна плазма за татко ми и къде е плазмата ", споделя Жана Василевска.

 

Според лекуващия доктор доктор Методи Михайлов кръвната плазма пристигнала, само че със забавяне. " Кръвната плазма не е достигнала до пациента, тъй като за жалост, той е умрял преди тя да дойде ", споделя той.

Това не е първият сходен случай. Според лекарите - виновност има тромавата система. " Трябва да се търсят донори, да се подари особено за този човек. Минава време, в случай че е събота и неделя, няма да могат да ги обработят задоволително бързо. В нашата страна има непълен потенциал за взимане и култивиране на такива плазми ", разяснява Михайлов.

Затова от няколко седмици нуждаещи се обменят информация в групата във фейсбук " Дари плазма ". Създава я Силвия Велчева. " Исках да обединя търсещи и донори на едно място. Така по-лесно те могат да се открият ", споделя тя.

Дори да се откри бързо донор, лишава близо седмица до момента в който плазмата стигне до пациента. " Не от всяка болница от провинцията има превоз до София, в тази ситуация с Русе ми би трябвало донор от Плевен, с цел да се придвижат в някакви скорошни дни нещата ", споделя Петя Стефанова.

Хората намират и способи да ускорят процеса. " Един прелестен юноша се качи на колата предишния петък. От София отиде до Плевен и подари ", споделя Стефанова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР