Нова твМесец март е единственият женски месец, той е месецът

...
Нова твМесец март е единственият женски месец, той е месецът
Коментари Харесай

Честита Баба Марта и честит имен ден на едни от най-обичаните имена

Нова тв

Месец март е единственият женски месец, той е месецът на зачатието, на пролетта и земята, която ще роди лятото и плодородието

Имен ден честват: Марта, Мартина и Мартин

Всяка година на 1 март българите се окичваме с бяло-червени мартеници - за здраве, за наслада и с предусещане за края на зимата и настъпването на пролетта.

Колко е антична тази българска традиция, надали някой може да каже.

Според остаряла легенда мартеници връзвали по българските земи траките. Те наложително слагали мартеници по времето на пролетните мистерии, които символизирали края на студа и пробуждането на природата за нов живот. Самият Орфей кичел лирата си с мартеници. Тя символизирала безкрая на живота и безсмъртието на човешкия дух, точно в съчетанието сред белия и аления конец.

Легенда от по-ново време свързва мартеницата с идването на Аспаруховите българи на Балканския полуостров. Тези митове са не една и две.

Старите българи вярвали, че в природата съществува някаква зла мощ, наричана " проклетия ", която също се събуждала напролет, а в националните вярвания 1 март бележи началото на пролетта. На мартениците се приписвала магическата мощ да защищава от " лошотията ", най-много от заболявания и уроки. Свалят се чак тогава, когато се види първият щъркел и се закачват на разцъфнало или зелено дръвче, или се слагат под камък.

Някои от обичаите на 1 март, свързани с изгонването на злите сили, включват палене на огън и изгаряне на сметта на двора, а по-късно всички прескачат жаравата.

Извън българската етническа територия мартениците се срещат единствено в някои области на Румъния и Молдова, отново тук-там, където са живели или живеят по-компактни групи българи.

В националните показа пролетта идва с идването на Баба Марта. Нейният двойнствен облик — ту радостен, ту ядосан, по едно и също време утвърждаващ и отрицаващ, показва женското, пораждащо живота начало, и в това време — отново женското, само че стихийно, рушащо начало.

Месец март е единственият женски месец, той е месецът на зачатието, на пролетта и земята, която ще роди лятото и плодородието. Негов знак е мартеницата, знак на пробуждането и култа към слънцето. Първите мартеници, предопределени за окичване на хората и добитъка, са били единствено извит червен и бял конец, без прибавки към него. В някои области на конците връзвали златна или сребърна паричка, синьо манисто, само че те по-скоро играели роля на национален талисман — да защищават от заболявания хора, добитък и овощни дървета.

Народното възприятие за хубост, което основава автентично творчество, се демонстрира по-късно. Обикновено направени от вълна, мартениците са във тип на парички, топчета, пискюли, пулчета и " съсънки " (гроздчета). Неповторими са кукличките " Пижо и Пенда ". Червеният цвят в бита на народа ни е средство за предотвратяване от заболявания. Да си напомним, че на младите булки и на дребните деца са връзвали пресукан червен конец на китката. Бялата вълна в мартеницата предвещава дълъг живот, а алената — здраве и мощ. Пожеланието е изключително към децата – бели и червени, здрави и засмени. 
Поверия
Преди изгрев слънце дамите изнасят на двора нещо алено – дреха, престилка, пояс или прежда – и го оставят там девет дни. Вярва се, че аленото ще развесели Баба Марта и времето ще бъде хубаво.

Бабите не излизат рано, с цел да не срещнат баба Марта и да не я разсърдят. Ако я срещнат девойки, времето ще е топло и хубаво.

Жените не перат и не простират бели облекла, с цел да не падат слани и градушки. За предотвратяване от гръм не се буха с бухалка, не се тъче, не се вари нищо. Жените заобикалят да шият, плетат, предат, тъкат, да работят в градината./ imen-den.net/

И оше: 

Ако на 1-ви март човек си намисли една дата от 2 до 22, може да разбере каква година го чака

 Затова всяка година на 1 март си подаряваме мартеници с пожелания за здраве и благоденствие.

Вярва се, че мартениците пазят къщата да не влезе неприятен човек, а хората защищават от заболявания и уроки. Белият цвят символизира дълъг живот, а аленият – здраве и мощ. Видите ли първия щъркел или първото напъпило дръвче, свалете мартеничката и я сложете под огромен камък. След девет дни проверете под камъка какви животинки са се събрали. Колкото са повече, толкоз придобивки ще получите през годината. Други я хвърлят в реката, с цел да им върви по вода.
Повечето суеверия са съобразени с лютия темперамент на Баба Марта и целят да я омилостивят. Например, бабите не би трябвало да излизат заран рано, с цел да не я срещнат, тъй като ще я ядосат. Според националните поверия Баба Марта не обича възрастни дами. Ако срещне млади девойки, времето през месеца ще е хубаво и слънчево.

На 1-ви март не се перат и не се простират бели облекла, тъй като времето ще се скапе и ще има градушки, които ще съсипят реколтата през годината. На двора или пред входната врата се изнася нещо алено – забрадка, престилка, пътека, тъй като хората вярвали, че аленият цвят ще развесели Баба Марта и тя ще е благосклонна към тях.

Съществува вярване, че на този ден може да гадаеш каква ще е година. Ако на 1-ви март си намислиш една дата от 2 до 22, би трябвало да следиш какво е времето на определения ден. Ако е слънчево – годината ще е сполучлива. Ако вали и духа вятър, предстоят проблеми.

В деня на Баба Марта най-голямо внимание се обръща на мартениците. Те се закачат за здраве и с цел да защищават хората от уроки и заболявания. Според поверията белият цвят символизирал мъжкото начало, а аленият – женското. Неомъжените девойки би трябвало да закачат мартеницата от ляво, до сърцето, а омъжените – да си я вържат на ръката. В Румъния пък мъжете си поставят мартеницата на скришно място, да вземем за пример в чорапа.

Важно е къде ще бъде закачена мартеницата, откакто притежателят й види щъркел за първи път през тази година. Ако мартеницата се постави под камък, след време се гледа дали има мравки под него. В случай, че има, тогава годината ще е добра за животновъдите. Други поверия гласят, че мартеницата би трябвало да се хвърли в река, с цел да може на притежателя й да му върви по вода и да има триумф през годината.

Но най-често хората окичват дръвчета с мартениците си. Ако скоро по-късно дръвчето цъфне, годината ще е плодородна.

1 март е денят, в който всички се закичваме с мартеници в бяло и алено. Белият цвят на мартеницата в началото символизира мъжкото начало, силата. По-късно под въздействието на християнската митология отбелязва девствеността и непорочността – белият цвят е цветът на Христос. Червеното е женското начало, здравето: то е знак на кръвта, на зачеването и раждането. Първоначално женските сватбени носии са червени. За всички е ясно, че съвсем не са останали мартеници, които да нямат по някой спомагателен детайл – синьо око, четирилистна детелина, калинка, паричка, втъкан наследник конец и други.

Ето символиката на тези добави аксесоари:

Монета – финансово благоденствие, благодат. Жълтата монета е знак на мир в къщата; Синьо око – пречиства от зли сили, защищава младите фамилии от разлъка, защищава от зли очи, черна магия и носи триумф и напредък;

Четирилистната детелина – благополучие, обич, вярата и положително бъдеще;

Подковата – пази дома от зли сили;

Калинката – удача, благоденствие, живот

Костенурка – знак на самообладание, мощ, непоклатимост, дългоденствие, непорочност, устойчивост, отбрана

Слон – знак на шанс и щастие;

Щъркелът – знак на ново начало и настъпващата пролет,здраве и дългоденствие

Метлата – знак на примирение и мъдрост;

Ключ – ключът отключва и заключва разнообразни сили. Той символизира властта, знанието,мистерията и споделената загадка. Ако е сребърен – светската власт, в случай че е златен – духовната;

Дървен детайл – дървото е знак на живот, господство, дългоденствие, благотворителност, самообладание, застъпничество

Омъжените дами носят мартениците отдясно, неомъжените – отляво. Неженените мъже ги носят с разчепкани краища, а зрелите мъже – изрязани до възела, с цел да не се развяват по седенките.

Изберете си ден, с цел да свалите мартениците. Поверието гласи, че е нужно всеки да си намисли избран ден до 22 март и по него да познае каква ще му е годината – в случай че денят е безоблачен, ще е успешна; в случай че вали и времето е неприятно – ще има компликации. Може да сложите мартениците под огромен камък и след девет дни да проверете под него какви животинки са се събрали. Колкото са повече, толкоз придобивки ще получите през годината. Мартеницата може да се хвърли и в реката, с цел да се отмие всичко неприятно и да ни върви по вода. Видите ли първия щъркел или първото напъпило дръвче, свалете мартеничката и я вържете на цъфнала овошка като си намислите предпочитание.
 

 

Actualno.com

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР