Нова технология, разработена от учени от Института за основни науки

...
Нова технология, разработена от учени от Института за основни науки
Коментари Харесай

Да заредиш електромобил за девет секунди: Възможно ли е това?

Нова технология, създадена от учени от Института за съществени науки (IBS) в Южна Корея, може да усили скоростта на зареждане на електрически транспортни средства (EV) с 200 пъти, което значи, че зареждането на батерията може да бъде даже по-бързо от зареждането с бензин.

Сега колите се нуждаят приблизително от 10 часа, с цел да заредят изцяло от битова ел. мрежа или 20-40 минути благодарение на усъвършенствани бързи зарядни станции. Тъй като бавното време за зареждане е едно от главните провокации при въвеждането на електрически транспортни средства, южнокорейските откриватели се обръщат към квантовата физика.

Тяхната насочна точка е концепцията за квантова батерия, дефинирана за първи път в изследване от 2012 година, което допуска, че квантовите запаси могат да бъдат употребявани за доста ускорение на процеса на зареждане на батерия посредством групово зареждане на всички кафези в батерията като цяло. А елементарните акумулаторни кафези се зареждат редом без значение една от друга, което забавя процеса.

Учените от IBS са разкрили, че съществуването на световна работа, когато всички кафези " приказват " по едно и също време, е единственият главен фактор за преимуществото на квантовото зареждане, което води до квадратично мащабиране на скоростта на зареждане. Това значи, че с увеличение на размера на квантовите акумулатори времето за зареждане става по-бързо. В числово изражение, потреблението на квантово зареждане на батерия от към 200 кафези ще понижи времето за зареждане до към три минути вкъщи или девет секунди на бърза станция за зареждане.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР