Нова схема за разпространение на наркотици. Дилъри доставят дрога навсякъде

...
Нова схема за разпространение на наркотици. Дилъри доставят дрога навсякъде
Коментари Харесай

Пазете децата си! У нас доставят наркотици чрез мобилно приложение

Нова скица за разпространяване на опиати. Дилъри доставят дрога на всички места в кварталите и улиците в Пловдив, а поръчките се осъществят анонимно до адрес посредством мобилно приложение, разкрива следствие на бТВ.

" Винаги са носили тъкмо това, което си поръчам и постоянно стоката е била доста качествена. За мен по този начин е доста по-удобно и по-лесно, тъй като ти го доставят, без да се срещат с хора. Материалът, който носят самоуверено - мога да кажа, че е един от най-качествените на пазара  в момента. И тревата, и белото и хапчетата са им топ “, споделя мъж, който употребява " услугата “.

Тези мъже са дилъри. Доставят опиати на всички места в кварталите и улиците в град Пловдив. С фрагментите, които виждате - сме срещнали криминалистите в града.

Доставчиците са най-вече млади момчета. Схемата е нова за страната ни. По наша информация работи от близо половин година. Поръчките на опиати се реализират посредством групи за известия в мобилното приложение Телеграм, което всеки собственик на мобилен телефон може да употребява.

Групата е анонимна. Какъв е броят на членовете в нея, знаят единствено хората, които са я основали и ръководят. Съобщенията са автоматизирани и всеки, който се причисли към групата, в началото получава това известие:

GhostBot, [Notes:10.5.2023 г. 14:38]

Здравейте,!

Вие вече сте част от групата!

Ако не ви се стартира автоматично избора, за да видите менюто - натиснете бутона MENU ( то се намира от лявата страна в синьо)

GhostBot, [Notes:10.5.2023 г. 14:38]

В менюто  " Моите поръчки “ може да управлявате Вашите поръчки, да изпратите потвърждение на плащане към съответната поръчка, да платите съответната поръчка, да направите запитване или изпратите съобщение към администратора, или да откажете поръчката освен, ако не е платена или доставена. Може също така да оставите отзив за вашата поръчка добър или лош, ние ценим Вашето мнение и препоръки. Моля, запознайте се с правилата на магазина, има ги в менюто.

В групата има меню, което прилича онлайн магазин, като тези от които можеш да поръчаш всевъзможни неща от интернет. Само че от това автоматизирано меню можеш да поръчаш само разнообразни типове наркотични субстанции. Описани са по тип, грамаж или брой. Посочена е и цена, която зависи от качеството, типа и грамажа. Има и цена за доставка.

Администраторите презентират предлаганите от тях артикули посредством клипове и фотоси, като подсигуряват и за качеството.

За новия метод за разпространяване на опиати в Пловдив научихме от членове на групата, които се свързаха с екипа ни. Един от тях застана пред камерата ни  и описа по какъв начин работи схемата. Показа ни и чатове с поръчки и доставки. Крием самоличността му по негово предпочитание.

 

" Намерих и членувам в тази група от няколко месеца. Поръчвал съм доста пъти и по-големи, и по-малки количества, като до момента не е имало път, в който да не докарат материала. Ето я групата в Телеграм. Има меню, поръчваш си каквото искаш от него. За опиати става въпрос, разнообразни типове, разнообразни грамажи “, споделя мъжът.

Показва ни и по какъв начин се прави поръчка.

Имат и работно време. Всеки ден от 14 ч. до 12 ч. през нощта, единствено в неделя продажбите са до 21 ч.

" Казаха, че към този момент не работят в други градове, само че имат желание да се развият “, изясни още мъжът.

Хората, които се свързаха с екипа ни вършат няколко поръчки, с цел да ни потвърдят, че схемата работи. Успяхме да заснемем цялата процедура, както и част от дилърите, които доставят опиатите.

" Работят си умерено, няколко пъти съм засичал момчета които оставят, мисля, че най-вече с таксита се придвижват. Материалът, който носят самоуверено мога да кажа, че е един от най-качествените на пазара сега. И тревата, и белото, и хапчетата са им топ. Постоянно пускат някакви нови, колумбийско, депутатско, 3-4 типа марихуана, новаторски са “, сподели още мъжът.

С екипа ни също  пробвахме по какъв начин работи схемата. Оказа се, че може да поръчаме огромни количества. Само че ние поръчваме минимални за задачите на нашето следствие. Продуктите изследвахме с тест, какъвто ползват  проверяващите органи.

Марихуаната и кокаинът реагират позитивно. След теста, изгаряме поръчаното от нас, тъй като както стана ясно, опиатите се оставят на всички места по улиците на град Пловдив и могат да попаднат в ръцете на деца.

Минималното количество трева, което може да се поръча посредством автоматизираните известия, е 5 грама. Правим поръчка на адрес в Пловдив. Избираме този тип, който е най-евтиният вид от менюто. Цената е 60 лв. плюс 10 лв. доставка. Следваме инструкциите. Плащаме през криптомат в криптовалута и снимаме бележката със сумата, която сме платили. Изпращаме фотографията в групата и получаваме известие:

" Благодарим за поръчката. До 40 минути ще изпратим фотография и локация на закупената от вас стока.

След като сме изпълнили всички указания отиваме наоколо до адреса и чакаме дилъра. Доставката става за към час. Не знаем от къде ще пристигна и къде ще остави, тъй като наркотикът  в никакъв случай не се доставя на прецизен адрес, а в региона към него.

Поръчката я носи момче. Идва с такси. Оставя тревата тук, до тези шубраци, до този блок. Опакована е по метод, по който да може да се запази. Минути по-късно получаваме фотография с локация и мястото, което към този момент знаем, тъй като следим целия развой.

По същия метод поръчваме и различен тип опиат.

Избираме разнообразни квартали, а те доставят до къщи на хора, учебни заведения и паркове.

Не ви ли тормози като го носят по този начин свободно, не се ли притеснявате от полицията?

Не, в противен случай, доста е комфортно, тъй като ти го карат безусловно у дома. С никого не се виждаш, на никого не даваш пари, абе не се занимаваш, пращат ти една фотография, една локация и отиваш и си го вземаш.

Нашето следствие сподели, че се работи с най-малко 5 дилъра на промяна, а това значи, че организацията е сериозна. По наши калкулации при минимално количество на всяка поръчка осъществят половин милион оборот месечно. И това е единствено от покупко-продажбите на дребно.

От няколко дни има и нов артикул, който в случай че съдим по известията в групата, е много продаван.

" Щом има разпространяване на опиати, то е закононарушение. И даже фактът, че са стигнали до такова равнище на организация, това демонстрира, че тези хора се усещат безусловно безнаказани. Според мен, с цел да го вършат по този метод, значи, че на тях им е обезпечено спокойствието. Те явно не се крият. Дори след вашия сигнал “, споделя юрист Михаил Екимджиев.

" Мисля, че доста хора се възползват, тъй като както към този момент споделих, е комфортно, стоката е добра, измислили са го. Реално основават и причина за по-голямо разпространяване, тъй като можеш да си направиш просто един криптопортфейл непроследим и от у дома от дивана и да прехвърляш там през някаква надценка. Нито ще търсиш кой да го носи, нито имаш досег до нещо, поръчваш през телефона, на който искаш адрес, ти плащаш на тях, те заплащат на теб, те си го носят и това е. Ти просто изкарваш едни пари от горната страна “, сподели мъжът.

Поръчвал ли си по този метод?

Поръчвал съм, само че на другари на адресите напряко, не съм препродавал, само че то щом става това, ще става и другото, то е същото.

Преди месец румънската полиция разруши най-голямата мрежа за доставяне с опиати на пазара в страната, чиято активност е ориентирана главно към възпитаници и студенти, а връзката се е осъществяла през криптираното приложение Телеграм.

Според известие на Дирекцията за следствие на закононарушенията на проведената престъпност и тероризма (ДРПОПТ) проведената незаконна група, осъществяваща ходатайство сред дилърите и потребителите, е образувана през 2022 година, като по-късно към нея са се включили голям брой хора, в това число малолетни. Дистрибуцията на опиатите е била ориентирана главно към младежи - възпитаници и студенти. В същото време, когато е осъществена тази огромна акция в Румъния, групата за която ви разказахме, не работеше в продължение на няколко дни. Очакваме резултати и от работата на пловдивските криминалсти.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР