Нова персонализирана ваксина срещу рак изглежда безопасна и е показала

...
Нова персонализирана ваксина срещу рак изглежда безопасна и е показала
Коментари Харесай

Нова персонализирана ваксина срещу рак показва обещаващи резултати

Нова персонализирана ваксина против рак наподобява безвредна и е посочила евентуални изгоди при пациенти с разнообразни типове ракови болести, в това число рак на белите дробове и рак на пикочния мехур, при които шансът от рецидив е извънредно висок. Това сочат резултатите от първата фаза на клиничните изследвания, показани по време на годишната виртуална среща на Американската асоциация за ракови проучвания (AACR), която протича сега.

„ Макар и имунотерапията да революционизира битката с  рака, при по-голямата част от пациентите този вид лекувания не провокират забележителен клиничен отговор – споделя създателят на проучването доктор Томас Марън от здравното учебно заведение " Айкан " към болничното заведение " Маунт Синай ". – Раковите ваксини от своя страна нормално комбинират характерни туморни цели, които имунната система може да разпознае и да нападна, с цел да предотврати завръщането на рака. Ваксината също по този начин съдържа адювант, който приготвя имунната система, с цел да усили ефикасността ѝ. “

По време на клиничното изследване 13 пациенти са получили персонализираната ваксина. 10 от тях са имали солидни тумори, до момента в който останалите трима – многоброен милеом.

Екипът на Марън създава имунизацията посредством секвениране на характерната за пациента туморна генетика и ДНК на зародишната линия. Впоследствие учените разпознават съответни цели по тумора, което им оказва помощ да предскажат дали имунната система на пациента ще разпознае задачите на имунизацията. След това, чрез изчислителната система на „ Маунт Синай “, наречена OpenVax, те дефинират кои от задачите ще си коства да бъдат включени в персонализираната ваксина.

„ Повечето пробни персонализирани ракови ваксини се инжектират в метастазни условия, само че предходни изследвания демонстрират, че имунотерапиите са по-ефективни при пациенти, при които ракът не е публикуван чак толкоз – споделя Нина Бардвай, една от авторките на изследването. – Ето за какво ние разработихме неоантигенна ваксина, която се нанася след общоприетата адювантна терапия – да вземем за пример интервенция на стабилен израстък или трансплантация на костен мозък при многоброен милеом – когато пациентите имат минимални (обикновено микроскопични) остатъчни количества от болестта. “

Въпреки че главната цел на първата фаза от клиничните проби е била да се ревизира сигурността на имунизацията, която съгласно създателите е била „ понесена добре “, изследването демонстрира и много обещаващи резултати във връзка с дълготрайните резултати при някои пациенти.

Важно е да се означи, че към момента е прекомерно рано да се вършат каквито и да било твърди изводи, защото пациентите от първата фаза са били относително малцина и надлежно – имунизацията към момента не е тествана във връзка с своята сигурност и успеваемост измежду разнообразна група от хора с разнообразни туморни етиологии и разнообразни постоперативни курсове на лекуване.

„ Нашите резултати оказват, че OpenVax дава благонадежден метод за генерирането на безвредна персонализирана ваксина, която евентуално би могла да се употребява за лекуването на огромно многообразие от тумори “, споделя Бардвай.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР