Нова книга, която разкрива точното рождено място на първия български

...
Нова книга, която разкрива точното рождено място на първия български
Коментари Харесай

Нова книга разкрива точното рождено място на Паисий Хилендарски

Нова книга, която разкрива точното рождено място на първия български възрожденец Паисий Хилендарски, беше показана през днешния ден. Тя е написана от археолозите проф. Николай Овчаров и Филип Петрунов. 

Изданието е озаглавено „ Крепостта Кокалянски Урвич и късносредновековния манастир в нея ”.  

В тази нова монография са показани главните резултати от изследвания, траяли десетилетия за забележителната късноантична и средновековна цитадела Урвич до софийското село Кокаляне. Това е един от най-дълго проучваните обекти, който е и напълно покрай София – единствено на 5 км. През последните години там са били разкрити остатъци от манастир от 15-17 век. Неговото създаване е станало, откакто крепостта е била завладяна и разрушена от османските завоеватели в края на 14 век. Археологическите проучвания демонстрират, че обителта съществува до края на 17-и век или самото начало на 18-и век, когато е била опожарена.  

Филип Петрунов, археолог от Националния археологически институт с музей към Българска академия на науките и докторант в Нов български университет, е изложил изследванията си по отношение на предметите от всекидневието и бита на монасите от манастира, украшения, клипси и детайли от облеклото, монети от епохата на Османската империя, битова керамика. 

Проучването на крепостта Кокалянски Урвич продължава. Досега там през годините са работили още проф. Димитър Овчаров (баща на Николай Овчаров), доцент Бони Петрунова (в момента шеф на Националния исторически музей) и Виолина Кирякова (уредник в Националния исторически музей и докторант в Нов български университет). 
Повече по тематиката можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР