Нова индустриална зона на площ от над 2000 дка на

...
Нова индустриална зона на площ от над 2000 дка на
Коментари Харесай

Летище може да се превърне в най-новата индустриална зона у нас

Нова индустриална зона на повърхност от над 2000 дка на мястото на остарялото летище - за това ще договаря кметът на Стара Загора Живко Тодоров с министъра на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов. За да се осъществя планът, терените би трябвало да бъдат трансферирани от ведомството.

Контекст : Летище Стара Загора е първото гражданско летище в България, като историята му стартира още преди Втората международна война - през 1937 година Разположено е в землището на днешния кв. " Колю Ганчев ", на по-малко от 5 км от Автомагистрала " Тракия ". Полосата му е дълга 2550 м, площта на парцела е към 2110 дка. Използвано е и за военни цели - до 2000 година на него са основани вертолети Ми-24.
 Французи подготвени да влагат в летище Стара Загора
Французи подготвени да влагат в летище Стара Загора

Идеята на строителната компания е след ремонта на аеропорта да кацат частни самолети, да има VIP терминал и учебно заведение за водачи и парашутисти

Въпреки положителното си географско разположение и съществуването на лиценз за обслужване на интернационалните полети, положението на пистата и прилежащите уреди на аерогарата през годините се утежнява на фона и на съвсем цялостното прекъсване на вътрешните полети след края на 80-те. Така през 2007 година лицензът е лишен, а към 2009 година Летище Стара Загора на процедура не действа.
 Китайци хвърлиха око на Летище Стара Загора
Китайци хвърлиха око на Летище Стара Загора

Според регионалния шеф на Стара Загора Недялко Недялков планът е приоритет за българското държавно управление, което работи интензивно за основаването на планова компания и привличане на вложител за градеж на карго летище

След 2010 година стартира работа по стратегия за превръщането му в интернационален карго терминал за цяла Югоизточна Европа. Проблеми със притежатели на частни парцели и невисок инвеститорски интерес обаче осуетяват този проект. През 2016 година тогавашният екип на Министерството на стопанската система предлага дефинитивно закриване на летището превръщането на терена в индустриално-икономическа зона.
 Снимка 625124
Източник:

Това не се е случило и до през днешния ден, като през последните години на пистата на аерогарата се организират изложби на земеделска техника.

Детайли : Пред публицисти старозагорският кмет Живко Тодоров и екипът му показаха, че има интерес от страна на вложители за осъществяване на планове в общината, само че тя не разполага със свободни площи с построена инфраструктура, защото потенциалът на съществуващите индустриални зони е напълнен.
 Нова икономическа зона ще има край София - профилирана в автомобилостроене
Нова икономическа зона ще има край София - профилирана в автомобилостроене

Тя ще е ситуирана на мястото на бившето военно летище в село Доброславци

Разпродадени са, да вземем за пример, всички 110 дка терени в учредената през 2018 година Индустриална зона " Загоре ", като те са закупени от 3 задгранични и 5 български компании. Общата инвестиция е за 143 млн. лв., а работните места, които ще се основат са 1237, регистрира изп. шеф на зоната Радослав Танев, представен от БНР.

Превръщането на бившето летище в индустриална зона е жизненоважно за града и в подтекста на " Зелената договорка ", акцентира Тодоров.
 Край Благоевград се планува създаване на индустриална зона
Край този огромен български град се планува създаване на индустриална зона

Планира се първата част да бъде ситуирана на към 650 дка

Междувременно ще се търсят и разновидности за разширение на зона " Загоре ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР