Нова хибридна формула за цената на руския природен газ, следваща

...
Нова хибридна формула за цената на руския природен газ, следваща
Коментари Харесай

Хибридна цена поевтинява руския газ с над 40%

Нова хибридна формула за цената на съветския природен газ, последваща в огромна степен тази на европейските газови пазари, договориха " Булгаргаз " и " Газпром Експорт " след седем месеца тежки договаряния за осъществяване на уговорката към Европейската комисия от страна на съветския монополист. Прилагането ѝ ще поевтини синьото гориво с 40.3 на 100 от април, а е допустимо понижението да е и по-голямо. Тя ще се задейства със задна дата - от 5 август 2019 година и от енергийния регулатор ще се изиска да преизчисли цените за всеки един интервал оттогава до момента. Намалението ще е самостоятелно за другите тримесечия. По оценка ни " Булгаргаз " на клиентите му за това време ще бъдат възобновени 150 млн. лева без Данък добавена стойност. Сумите ще бъдат сметнати на база потребени количества и платени фактури.

Връщането на подписания от страна на " Газпром Експорт " контракт е станало във вторник сутринта в деня, в който България празнува своя народен празник.

С това руснаците явно се пробват да придадат символен жест на предоговарянето на изискванията по контракта и той да наподобява като подарък послучай Освобождението на страната ни. Реално новите условия са били конкретизирани още преди седмица, само че от " Газпром " са бавили завършването им до понеделник веречта и са върнали подписан документа на 3 март. Премиерът Бойко Борисов не пропусна да означи символиката.

Спадът на цената в действителност е резултат от тежки договаряния сред " Булгаргаз " и " Газпром " като шефът на българското сдружение Николай Павлов уточни пред публицисти, че даже се е наложило включването на следения шеф по осъществяването на уговорките от страна на " Газпром ". Това значи, че се е наложило използването на прочут напън върху съветския монополист да съблюдава признатите от него условия, с цел да не бъде санкциониран от Европейската комисия с милиарди евро за корист с монопол на осем европейски пазара, след които и българският.

Така цената на газа за вътрешния пазар от 1 април се предвижда да е 26.40 лева./МВтч без Данък добавена стойност и такси за транспорт и достъп зо мрежата при настояща от 44 лева формулата ще влезе е в действие със задна дата от 5 август 2019 година, когато е поискано понижението, изясни пред публицисти на ексклузивен брифинг Павлов. Това значи възобновяване на 150 млн. лева без Данък добавена стойност на клиентите на " Булгаргаз " и надлежно на техните консуматори.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР