Нов стремителен ръст на инфлацията у нас. Пореден рекорд в

...
Нов стремителен ръст на инфлацията у нас. Пореден рекорд в
Коментари Харесай

Инфлацията с пореден рекорд за последните 12 месеца


Нов стремглав растеж на инфлацията у нас. Пореден връх в границите на последните 12 месеца отбелязва Индексът на потребителските цени на годишна база. Продължава и трайната наклонността за повишаване на месечна база.

Увеличение на цените е записано при съществени артикули и услуги, свързани със стандарта на живот на потребителите.

За септември националната статистика регистрира, че равнището ѝ е достигнало 18,7% на годишна база. В рамките на месец - за септември по отношение на август, повишаването е с 1,2 на 100.

Най-голямо за месец е повишаването в секторите обучение, жилища, водоснабдяване, електрическа енергия, газ и други горива. Също по този начин - хранителни артикули и безалкохолни питиета.

А понижение на цените е записано в областта на развлеченията и културата, превоза и известията.

„ Ако вашият шеф, било то страната, или в частния бранш не ви е вдигнал заплатата с най-малко 18%, то вие сте изгубили покупателна дарба и продължавате да губите. Хората за тази една година не стопираха да работят, а пък в действителност обедняха “, сподели Любослав Костов, КНСБ.

„ При богатите по-скоро ударът е по линия стесняване на спестяванията, до момента в който при бедните по-скоро към този момент се следи стесняване на потреблението на фона на растящите цени “, съобщи Адриан Николов от Института за пазарна стопанска система.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР